Petro Porosjenko
Foto: URBAN ANDERSSON
Petro Porosjenko

Hysch-hysch när Trump träffar Ukrainas president

Publicerad:
Uppdaterad:
Petro Porosjenko
Foto: URBAN ANDERSSON
Petro Porosjenko

NYHETER

I dag träffas Donald Trump och Ukrainas president Petro Porosjenko i Washington.

Den senare väntas ta upp frågan om starkare amerikanskt stöd mot Rysslands aggressioner i hemlandet.

Något som kan reta upp Rysslands Vladimir Putin inför presidentens första stormöte med Trump i juli.

Efter en hel del hemlighetsmakeri kring mötet mellan Trump och Porosjenko bekräftade i går pressekreteraren Svjatoslav Tsegolko på Twitter att Petro Porosjenko var på väg till Washington DC för en ”arbetsresa”.

Det innebär att den ukrainske presidenten fått till ett möte med USA:s nya president innan dess att Trump träffar Putin, Rysslands president på G20-mötet i Hamburg, Tyskland i början av juli.

En småsak, kan tyckas, men också stor prestige för det land som mötts av ökad rysk aggression sedan 2014 då Ryssland annekterade Krimhalvön och den förre presidenten Viktor Janukovitj flydde landet.

”Droppa in” till frukost

Enligt flera medier är agendan för mötet fortfarande hemlig, men de detaljer som läckt ut gör gällande att Porosjenko kommer att välkomnas av vicepresidenten Mike Pence och att de två kan komma att ”droppa in” hos Trump vid frukosttid, tillsammans med den nationella säkerhetsrådgivaren H.R. McMaster.

Ett fototillfälle för medier är också inbokat till 17-tiden svensk tid.

Många lär jämföra stämningen mellan Porosjenko och Trump med mötet som Trump hade med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, då han dessutom uppges ha läckt hemligstämplad information.

– Det är mycket som står på spel här för Porosjenko. Han måste övertyga Trump om att visa stöd för Ukraina och att han ser Ukraina som en viktig stat när Ryssland håller på att förstöra den internationella ordningen där, säger Alexander Vershbow, före detta biträdande generalsekreterare i Nato och diplomat för USA till brittiska tidningen The Guardian.

”Bla bla bla, han är så fantastisk”

En huvudfråga lär vara att övertyga USA om att upprätthålla sanktionerna mot Ryssland och understryka betydelsen av Minskavtalet.

Enligt Radio Free Europe kan Porosjenko också uttryckligen be USA om vapen till ukrainska armén, något som med största säkerhet lär reta upp Putin.

RFE:s källor inom ukrainska regeringen uppger att tidigare telefonsamtal mellan Trump och Porosjenko varit artiga och positiva. Men flera källor oroar sig för hur det personliga mötet kan utveckla sig, framförallt på grund av Trumps impulsivitet.

– Vi har ingen aning om ifall Trump kommer att hålla sina löften, eftersom han ändrar sig över en natt. Vi vet ju dessutom vad han säger om Putin. Det är alltid ”bla bla bla han är så fantastisk”, säger en ukrainsk tjänsteman till RFE.

Oenigt om sanktionsfrågan

Trumps regering ska ha utforskat möjligheter att lätta på sanktionerna mot Ryssland, men den amerikanska senaten beslutade i förra veckan om att istället gå mot en skärpning av sanktioner mot Ryssland.

Utrikesministern Rex Tillerson uttryckte då tveksamheter till hårdare regler och sa att Vita huset väldigt gärna vill kunna ha en något mer avslappnad diplomatisk hållning gentemot Minskavtalet.

– Jag vill inte att vi ska vara bakbundna till Minsk om det visar sig att parterna bestämmer sig för en annan överenskommelse, sa han då.

Dessutom lär dagens möte på ett eller annat sätt präglas av de olika anklagelser och utredningar om att Trumps presidentvalskampanj kan ha haft otillbörliga kontakter med Ryssland. Tillerson sägs, enligt ett nytt avslöjande från nyhetssajten Buzzfeed, ha försökt svarva fram en ny Rysslandspolitik för att förbättra relationerna med stormakten, något den ukrainska regeringen garanterat har sina funderingar kring.

Publicerad:

LÄS VIDARE