Nedstängning förlängs i Sydney

Emma Gyllestad/TT

Publicerad 2021-07-07

Promenaden fram till Sydneyoperan får gapa tom ett tag till.

Den australiska delstaten New South Wales förlänger den pågående nedstängningen av Sydneyområdet med en vecka.

– Vi vill att det här är den enda nedstängningen tills de flesta av våra invånare har vaccinerats, säger delstatens premiärminister Gladys Berejiklian under en presskonferens.

– Det skulle vara mycket värre om man behöver gå in i och ur nedstängning om och om igen, fortsätter hon.

Sydneyområdets över fem miljoner invånare har redan levt i en till stora delar nedstängd stad i nära två veckor och invånarna såg fram emot lyfta restriktioner till helgen.

Men med fortsatt relativt många nya virusfall varje dag har delstatsregeringen beslutat att förlänga nedstängningen till midnatt den 16 juli, det vill säga efter totalt tre veckors nedstängning. Invånarna uppmanas att stanna hemma förutom för att motionera, söka vård eller skaffa förnödenheter.

Deltavarianten av covid-19 började spridas i Sydneyområdet i för knappt fyra veckor sedan. Dessförinnan hade delstaten inte ett enda fall av samhällssmitta på över en månad. Sedan dess har över 350 personer bekräftats smittade.

Strikta gränskontroller, omfattande testande, och hårda restriktioner har gjort att pandemin har haft ett väldigt lindrigt förlopp i Australien, med 25 miljoner invånare, jämfört med de flesta jämförbara länder. Drygt 30 000 personer har smittats och 910 har avlidit.