Utrikesdepartementets besked: Alla med visum släpps in i USA

NYHETER

WASHINGTON. Människor med giltiga visum är återigen välkomna in i USA.
Det beskedet kommer från utrikesdepartementet.

Efter att domaren upphävt Donald Trumps reseförbud kommer de visum som återkallats att bli giltiga igen.

Samtidigt avbryter departementet för inrikes säkerhet alla åtgärder för att upprätthålla ordern.

Foto: Evan Vucci / AP TT / NTB SCANPIX

”Vi har upphävt den tillfälliga återkallningen av visum. Individer med visum som inte har dragits in fysiskt kan nu resa om visumet är giltigt i övrigt”.

Så skriver USA:s utrikesdepartement i ett uttalande på lördagsförmiddagen, lokal tid.

Ungefär samtidigt meddelar departementet för inrikes säkerhet att alla åtgärder som infördes efter Donald Trumps inreseförbud kommer att avbrytas.

Tidigare hade departementet beordrat flygbolag att inte släppa ombord resenärer som omfattades av stoppet. Det kravet har nu slopats.

Detta innebär att människor som portats under inreseförbudet nu återigen släpps in i USA. Personer som fått sina visum fysiskt återkallade måste dock ansöka om nya dokument, enligt utrikesdepartementet.

Återkallade många visum

Omsvängningarna kommer efter att en federal domare i går kväll stoppade Trumps presidentorder, som förbjöd människor från sju länder att resa in i USA.

Trumps presidentorder innebar att inga nya visum utfärdades för medborgare från de ingående länderna. Men myndigheterna drog även tillbaka mellan 60 000 och 100 000 visum för människor som redan finns i USA. Det gjorde att de inte kunde återvända till landet efter en utlandsresa.

Dekretet införde också ett tillfälligt stopp för flyktingmottagandet. Även det har upphävts i och med beslutet från den federala domaren.

Trump dömer ut domaren

Vita huset kommer att begära att domarens beslut upphävs akut.

”Vi anser att ordern är laglig och nödvändig. Presidenten har den konstitutionella makten och skyldigheten att skydda det amerikanska folket”, skriver administrationen i ett uttalande som skickades ut sent på fredagskvällen.

På twitter har Donald Trump gått till hårt angrepp mot domaren:

”Den här så kallade domarens åsikter, som i praktiken har tagit bort rättsväsendet från vårt land, är löjliga och kommer att upphävas!”

ARTIKELN HANDLAR OM