Henning, 94, glömdes bort av hemtjänsten i 17 timmar – dog

Av: Helena Jönsson

Publicerad:
Henning Håkansson, 94, skulle ut och hämta ved när han ramlade omkull utomhus.
Foto: Privat
Henning Håkansson, 94, skulle ut och hämta ved när han ramlade omkull utomhus.

Henning Håkansson, 94 år, gick ut för att hämta ved men föll så illa att han blev liggandes på marken. Och dog.

Hemtjänsten letade efter honom på kvällen. Men inte på natten eller morgonen efter.

– Det är så oerhört tragiskt att någon ska behöva dö såhär, på grund av slarv, säger Eric Håkansson, lillebror till Henning Håkansson.

Hemtjänsten i Tingsryd var hemma hos Henning Håkansson i Urshult, två dagar före julafton 2016, vid 18-tiden på kvällen. När de inte hittade Henning Håkansson antog de att han var utomhus och meningen var att man därför skulle kontakta honom på telefon en timma senare.

Men det telefonsamtalet till 94-årige Henning Håkansson glömdes bort, enligt den lex Sarah-utredning som kommunen gjort, skriver SVT Nyheter Småland som var först med att rapportera om händelsen.

Henning Håkansson hade gått ut till sin vedhög på tomten. Där hade han lagt vedträn i sin skottkärra och sedan ramlat omkull.

94-åringen blev liggande på marken i 17 timmar innan hans egen familj hittade honom, berättar Hennings lillebror Eric Håkansson för SVT Nyheter.

Nattpatrullen informerades aldrig

När hemtjänstens nattpatrull kom till jobbet den kvällen, sades inget om att Henning Håkansson saknades. Det gjordes inte heller någon anteckning om att han var borta, enligt SVT Nyheter.

Det finns en uttalad rutin i kommunen om att anhöriga ska kontaktas om en brukare inte hittas vid ett besök. Även områdeschefen för hemtjänsten ska kontaktas.

Inte heller morgonpatrullen som åkte hem till Henning Håkansson dagen efter visste att han saknats sedan kvällen innan. De var hemma hos Henning två gånger utan att hitta honom.

Bröt mot reglerna

Det finns regler inom kommunen om att anhöriga och chefer ska larmas om en person som får vård från hemtjänsten inte är hemma. Detta gjordes aldrig.

Istället hittades Henning av sin brors familj senare på förmiddagen, dagen före julafton.

Henning Håkansson åkte med ambulans till sjukhuset där han vårdades i 20 dagar innan han avled i lunginflammation.

Socialchefen: ”Jättetragiskt”

Katarina Carlzon är socialchef i Tingsryd kommun.

– Det är jättetragiskt det som har hänt, säger hon till SVT Nyheter. Jag och personalen önskar att vi hade gjort annorlunda. Vi kan inte det, tyvärr.

– Undersköterskorna som är inblandade i händelsen säger att man känt till rutinen, men att man inte följt den, säger kommunens socialchef Katarina Carlzon till SVT Nyheter Småland.

Eric Håkansson säger till Aftonbladet att det inte är mycket att säga om saken.
– I dagsläget är det inte mycket att göra, men jag kan ju tycka att det behövs lite vidareutbildning för de som arbetar där, säger Eric Håkansson till Aftonbladet.

Den kyliga luften kan ha orsakat Henning Håkanssons död.

– Han klarade inte av att bli så kall. Läkaren sa att kroppstemperaturen var under 30 grader, säger Eric Håkansson till SVT Nyheter.

94-årige Henning Håkansson hade fått hemtjänst en månad innan han dog.

– Han hade fått dålig balans. Det var ett skäl till att vi skaffade hemtjänst, säger brodern till SVT Nyheter.

Publicerad: