Polismyndigheten

Polis kritiserade invandringspolitik – anmäls

Av: 

Dennis Jörnmark Callstam

NYHETER

En svensk polis med hög befattning berättade om sin frustration över invandringspolitiken. Misstänkta personer hängdes ut med namn – och nu har polisen anmälts, rapporterar SVT Örebro.

Polismannen kritiserade invandringspolitiken – nu anmäls han.

Det var på fredagskvällen som en polis publicerade ett Facebookinlägg på sitt privata konto. Där pekade han ut vissa grupper i samhället som överrepresenterade inom den brottskategori han själv utreder – och nämnde namn på misstänkta brottslingar, vilket Nerikes Allehanda tidigt rapporterade om.

Polismannens tes var att individer med utländska namn sticker ut i statistiken. Och han anklagade flera personer som står under brottsutredning för att ha ljugit om sitt ursprung. Nu har hans beteende anmälts av den lokala polisledningen.

– Polismannen är nu anmäld internt till särskilda enheten för prövning. De skall göra en bedömning om något är fel och om han brutit mot lagen samt om det är förenligt med hans tjänsteutövning, säger Anders Sjöberg som är kommunikatör vid polisen i Örebro, till SVT Örebro.

Kan vidta åtgärder

Mannen har tidigare haft en chefsbefattning hos polisen, och arbetar nu som utredare. Han underströk i sitt inlägg att han inte ansåg sig vara rasist, utan ville peka på större samhällsproblem. Samma påpekande upprepade han när han skrev ett nytt inlägg på lördagen.

Tusentals personer har reagerat på mannens inlägg. Huruvida några disciplinåtgärder kommer vidtas återstår att se.

– Det är en ledningsfråga. Vi har möjligheten att göra det, men det är upp till ledningen att bestämma, säger Anders Sjöberg.

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Polismyndigheten

Örebro

Invandringspolitik