Nyheter

Glänsande minikryp upptäckt i Uganda

Av: 

TT

Den nyupptäckta lövhopparen, Phlogis kibalensis, som hittats i Uganda är bara 6,5 millimeter lång.
Den nyupptäckta lövhopparen, Phlogis kibalensis, som hittats i Uganda är bara 6,5 millimeter lång.

NYHETER

En helt ny sorts litet kryp har spanats in av forskare i Uganda. Senast en släkting till insekten sågs var för 50 år sedan.

Det är en brittisk forskare som hittat den nya insekten som tillhör gruppen lövhoppare. Fyndet gjordes i Kibale National Park i västra Uganda, nära gränsen till Kongo.

Forskaren Alvin Helden som stötte på insekten, har publicerat upptäckten i den vetenskapliga tidskriften Zootaxa.

Den nyfunna lövhopparen, som är 6,5 millimeter lång med blankt och gropigt skal, har fått namnet Phlogis kibalensis. De senaste rapporterna om att en släkting till just den här lövhopparen skymtats är från 1969. Lövhoppare är nära släkt med cikador men betydligt mindre. De livnär sig på växtsaft och utgör i sin tur föda för bland annat spindlar, skalbaggar och fåglar.

Alvin Helden, som är verksam vid Anglia Ruskin University, säger i ett pressmeddelande att ”en upptäckt som den här är något man gör en gång i livet. Den här sortens lövhoppare är så sällsynta att deras biologi nästan är okänd och vi vet i princip ingenting om vilka plantor de äter av eller vilken roll just den här spelar i det lokala ekosystemet”.

Han säger vidare att eftersom det är så stora ytor av regnskog som avverkats i tropikerna så finns det risk att vissa arter kommer att utrotas innan de upptäcks av människan.

ANNONS

20 till 35% rabatt på Revolution Race - allt för sommarens friluftsliv!

Extern länk från Revolution Race

Shoppa här

Publisert: