Ministern: Kravallerna underblåstes av utländska islamister

De våldsamma påskupploppen underblåstes enligt regeringen av utländska islamister på sociala medier.

– De har varit i gång under helgen, säger justitieminister Morgan Johansson till Aftonbladet.

Enligt Aftonbladets uppgifter fanns tidigt en misstanke om utländsk påverkan – men varken polisen eller Myndigheten för psykologiskt försvar vill uttala sig.

Flera svenska städer skakades av extremt våld mot poliser under påskhelgen. Bakgrunden var den danska extremisten Rasmus Paludans besök och koranbränning i Sverige. Men enligt polisen finns det även information om att våldet mot polisen orkestrerats på sociala medier utomlands.

PLUS: Han är dansken bakom koranbränderna

En poliskälla med insyn i hur upploppen hanterades under helgen säger att det tidigt fanns misstankar om att kravallerna underblåstes av utländska islamister på sociala medier och att detta även hanterats på stabsnivå på polisens nationella operativa avdelning.

”Försöker skada Sverige”

Justitieminister Morgan Johansson bekräftar i en intervju med Aftonbladet på tisdagseftermiddagen att det finns tecken på uppvigling från aktörer utomlands.

– Vi hade en kampanj om LVU mot svensk socialtjänst för några månader sedan, det härrörde från Mellanöstern med start i Egypten. Det finns många tecken på att de har varit igång här också, kampanjat och understött detta på olika sätt.

Justitieminister Morgan Johansson säger att det finns tecken på uppvigling från aktörer utomlands.
Justitieminister Morgan Johansson säger att det finns tecken på uppvigling från aktörer utomlands.

Vad finns det för tecken på det?

– Vi ser hur bilden av Sverige sätts av vissa av de här aktörerna i Mellanöstern. Det tas också upp av ett par regeringar, i Irak och i Iran. Så det finns en utländsk komponent. Paludan själv är dansk och han verkar av någon anledning avsky Sverige och försöker skada Sverige. Jag förstår inte varför, vi har inte gjort honom något.

Kan det ha kopplingar till Ryssland?

– Det kan jag inte kommentera. 

De som underblåste våldet vill enligt Morgan Johansson skapa en bild av Sverige som anti-muslimskt.

Vilka är de?

– Vi har haft en del av de här islamisterna som vi har koll på, de var med och drev kampanjen mot socialtjänsten om LVU. 

Den danska högerextremisten Rasmus Paludan i Stockholm.
Den danska högerextremisten Rasmus Paludan i Stockholm.
Upploppen bröt ut i bland annat Norrköping.
Upploppen bröt ut i bland annat Norrköping.

En pågående operation

Polisens kommenderingschef Jonas Hysing vill inte kommentera vilka länder som kopplas till uppviglingen. Han säger att det inte är en del av brottsutredningen just nu men att det kan komma att bli det.

– Det här är en pågående operation, en pågående polisinsats som jag inte vill uttala mig om just nu.

PLUS: Han är dansken bakom koranbränderna

Myndigheten för psykologiskt försvar spelade en stor roll kring påverkanskampanjen mot den svenska socialtjänsten. Då sammanställde man rapporter till andra myndigheter och gick ut i pressen och berättade om den pågående utländska informationsattacken.

Viktigt att få uttrycka åsikter

Nu hänvisar man i stället till polisen, som inte heller vill uttala sig.

– Det är klart att vi tittar på utrikeskanalerna i samma perspektiv som under LVU men däremot så kommer vi inte att göra några uttalanden då det är polismyndigheten som äger frågan. Det handlar om en pågående polisutredning och i det sammanhanget är vi en potentiellt stödjande myndighet, säger MPF:s operativa chef.

Morgan Johansson ser allvarligt på att utländska krafter var involverade i upploppen.

– Vi har vår demokrati och yttrandefrihet i Sverige. Det är viktigt för oss att man får uttrycka åsikter även om andra kan finna dem stötande.

Bilar sattes i brand i flera städer under påskhelgen.
Bilar sattes i brand i flera städer under påskhelgen.
Publisert:

LÄS VIDARE