Tjeckiens president öppnar för oppositionen

TT-Reuters

Publicerad 2021-11-05

Petr Fiala, ledare för den borgerliga alliansen Tillsammans. Arkivbild.

Tjeckiens president Milos Zeman förväntar sig att kunna utse oppositionsledaren Petr Fiala till ny premiärminister, sade han i en första officiell kommentar till valet i oktober.

Zeman, som dagen innan flyttats från intensivvård till en vanlig vårdavdelning på militärsjukhuset i Prag, gav på fredagen en telefonintervju med radio-kanalen Frekvence 1. Han sade sig må bra och är redo att fullfölja mandatperioden fram till 2023.

Zeman insjuknade den 10 oktober strax efter valet, vilket ledde landet till en konstitutionell kris då det var oklart hur nästa regering skulle kunna tillträda utan statschefens inblandning.

Den sittande premiärministern Andrej Babis parti Ano förlorade med knapp marginal sin majoritet i deputeradekammaren, medan den borgerliga partialliansen Tillsammans med Petr Fiala i spetsen fick något fler röster. Ihop med ett annat block kan alliansen samla en parlamentarisk majoritet.

Babis hävdade inledningsvis att han blivit lovad att bilda regering på nytt, medan Fiala gjorde anspråk på samma sak, då han har en majoritet i ryggen. Men en vecka efter valet svängde Babis, och sade i en radiointervju att han nu tänker gå i opposition.