Reform ska underlätta myndigheters samarbete

Av:  Petra Hedbom/TT

Civilminister Ida Karkiainen tycker inte att myndighetsindelning bara är byråkratiskt. Arkivbild
Civilminister Ida Karkiainen tycker inte att myndighetsindelning bara är byråkratiskt. Arkivbild

En ny regional indelning ska underlätta myndigheters samarbete. Först ut är Arbetsförmedlingen och Statens servicecenter.

– Man kan tycka att det är en väldigt byråkratisk och nördig fråga om hur myndigheterna är organiserade. Men jag möter många inom både kommun och länsstyrelser som säger att det är svårt att samverka när indelningen ser så olika ut. Inte minst vid en kris, säger civilminister Ida Karkiainen (S).

Men för den enskilda medborgaren kommer förändringen troligen inte att märkas särskilt mycket, till början är det en organisatorisk ändring.

Stora skillnader

Skillnaderna är stora i hur landets myndigheter är organiserade, men nu ska sex geografiska områden utgöra grunden. I dag onsdag fattar regeringen beslut om de två första myndigheterna som ska ändra sin organisation.

Trafikverket och Försvarsmakten ska ta också ta fram förslag på hur de skulle kunna ordna sin verksamhet utifrån den nya modellen.

– Nu handlar det om fyra myndigheter, men vi ser det som en grundstruktur som fler myndigheter kan inspireras av framgent, säger Ida Karkiainen.

Baseras på länen

De sex områdena bygger på länsindelningen och tanken är att den ska underlätta samordning mellan staten, regioner, kommuner, näringsliv och medborgare.

Publisert: