Sveriges svar till Turkiet: Är fel i kravlistan

Turkiet påstår att Sverige stöttar kurdiska terrorister med både pengar och vapen.

Ett utspel som Utrikesdepartementet dementerar.

”Sverige ger inte något finansiellt bistånd eller militärt stöd”, säger UD i en kommentar till Aftonbladet.

Turkiet har publicerat en kravlista med fem punkter för att godkänna Sveriges Natoansökan.

Man kräver bland annat att Sverige slutar stödja den terrorstämplade organisationen PKK och den kurdiska milisen YPG. Enligt Turkiet har Sverige skänkt pansarvärnsvapen, drönare och ekonomiskt bistånd på motsvarande 3,2 miljarder kronor till de väpnade grupperna.

Utrikesdepartementet har flera invändningar mot punkterna på listan.

”Sverige ger inte något finansiellt bistånd eller militärt stöd till självstyret i nordöstra Syrien, Syrian Democratic Council, Syrian Democratic Forces eller YPG/YPJ”, skriver Utrikesdepartementet i ett mejl till Aftonbladet.

Miljardsumman som omnämns kommer enligt UD från det humanitära bistånd man skickat till Syrien.

”Sverige är en stor humanitär givare till Syrien-krisen via globala allokeringar till humanitära aktörer, främst FN-organisationer, som verkar i hela regionen (inklusive Turkiet), skriver UD och fortsätter:

”Pågår diplomatiska ansträngningar”

”Samarbetet i nordöstra Syrien genomförs primärt med och via FN och internationella organisationer. Sverige ger inte något riktat stöd till syriska kurder eller till de politiska eller militära strukturerna i nordöstra Syrien, men populationen i dessa områden tar givetvis del av dessa biståndsprojekt.”

Utrikesminister Ann Linde har avböjt att kommentera innehållit i kravlistan.

”Det pågår en rad diplomatiska ansträngningar. Vi avstår från att kommentera detta ytterligare”, säger hon i en kommentar till Aftonbladet.

Publisert:

LÄS VIDARE