Applåder för Duda i Ukrainas parlamentet

Av:  TT-AFP

Polens Andrzej Duda och Ukrainas Volodymyr Zelenskyyj vid den presskonferens presidenterna höll efter Dudas tal i parlamentet.
Polens Andrzej Duda och Ukrainas Volodymyr Zelenskyyj vid den presskonferens presidenterna höll efter Dudas tal i parlamentet.

Polens president Andrzej Duda fick stående ovationer när han steg upp i det ukrainska parlamentets talarstol.

När Duda på söndagen höll sitt tal och bland annat betonade att ”ingen kan ställa sig emellan Polen och Ukraina” fick han flera gånger avbryta talet för nya stående ovationer av bland andra president Volodymyr Zelenskyj.

– Trots den stora förödelsen, trots de fruktansvärda brott som begåtts, har den ryska invasionen inte knäckt er, och jag tror ur djupet av mitt hjärta att de aldrig kommer att göra det, sade han.

Mer än hälften av de över 6 400 000 människor som har lämnat Ukraina sedan kriget började för nästan tre månader sedan har tagit sig till Polen.

Landet har även varit viktigt för att det ska vara möjligt att skicka humanitär hjälp och vapen från väst. Det gäller även jordbruksvaror från Ukraina som exporteras till omvärlden.

Duda är första utländska statsöverhuvud som talar i parlamentet, Under sitt oannonserade besök i Ukraina, hans andra i landet sedan kriget inleddes, betonade han även vikten av att Ukraina ska, och tillåts, ta nästa steg mot ett EU-inträde.

Men många andra EU-länder tvekar om ett ukrainskt medlemskap. Under söndagen dämpade Frankrikes EU-minister Clément Beaune förhoppningarna i fransk radio.

– Vi måste vara ärliga mot varandra. Om man säger att Ukraina ska gå med i EU om sex månader eller ett år eller två, så ljuger man. Det kommer antagligen att ta 15 eller 20 år, sade han.

Publisert: