Sydney

Översvämningar i Sydney - tusentals tvingas lämna sina hem

Av: 

Emma Håkansson

NYHETER

Kraftiga skyfall tvingar nu tiotusentals invånare att fly sina hem i Sydney.

Översvämningarna beskrivs som en naturkatastrof, enligt den australienska regeringen.

– Det här är långt ifrån över, säger premiärminister Dominic Perrottet.

Under de senaste dagarna har den australienska staden Sydney drabbats av massiva skyfall. Bilder på vattenfyllda vägar, broar och bostadsområden visar nu att översvämningarna är ett faktum.

Från måndagens 32 000 invånare beordras nu cirka 50 000 att evakuera sina hem i Sydney. 19 000 hem står dessutom utan el under tisdagen.

– Var börjar man ens? Mentalt, fysiskt och ekonomiskt så förstör det här dig, säger Judy White, en boende i förorten Londonderry, till ABC.

Cirka 50 000 beordras nu evakuera från sina hem i Sydney

Fyra översvämningar på 18 månader

I delar av södra Sydney har regnet uppmätts till mer än 20 centimeter under bara ett dygn, vilket är mer än 17 procent av stadens årliga genomsnitt, rapporterar lokala meteorologer.

Det är fjärde gången på bara 18 månader som området runt Sydney drabbas av översvämningar till följd av kraftigt regn. Det är väderfenomenet La Niña med kallare och blötare förhållande som har bidragit till detta, skriver regeringen.

Regeringen i Australien benämner översvämningarna som en naturkatastrof.

– Det här är långt ifrån över. Var du än är, snälla var försiktig när du kör på våra vägar, det är fortfarande stor risk för plötsliga översvämningar, säger premiärminister Dominic Perrottet i delstaten New South Wales, till ABC.

Över 20 cm regn har kommit på en dag

Översvämningshoten kommer fortsätta

Under det senaste dygnet har räddningstjänster gjort över 100 räddningsinsatser i området. Många har kört fast i vattenmassorna med sina bilar eller varit fast i sina översvämmade hus.

Skyfallen förväntas fortsätta under hela tisdagen och även in på onsdagen.

– Med det ihållande regnet så kommer hotet med säkerhet kvarstå i dag och i morgon. Men även när det slutar regna kommer översvämningshoten att fortsätta, säger Ashley Sullivan, befälhavare på räddningstjänsten, till ABC enligt The Guardian.

Meteorologer rapporterar dock försiktigt om en ljusglimt.

– Den goda nyheten är att efter i morgon eftermiddag verkar det bli torrare, säger Jonathan How på Australiens meteorologiska institut, enligt AP.

ANNONS

Upptäck nyinkommet mode till bra priser hos Cellbes!

Extern länk från Cellbes

Till Cellbes

Publisert:

LÄS VIDARE

Tusentals måste fly regnoväder i Australien

ÄMNEN I ARTIKELN

Sydney

Översvämningar

Väder