Transportstyrelsen

Förslag: Fängelsestraff för avgasmanipulation

Av: 

TT

Transportstyrelsen vill se ett totalförbud mot att tillverka, marknadsföra eller sälja manipulationsutrustning för fordons avgasrening. Arkivbild.
Transportstyrelsen vill se ett totalförbud mot att tillverka, marknadsföra eller sälja manipulationsutrustning för fordons avgasrening. Arkivbild.

NYHETER

Transportstyrelsen efterlyser skärpta krav för att stoppa avgasmanipulering.

Bland annat vill man att fängelse införs i straffskalan.

Transportstyrelsen fick ifjol i uppdrag av regeringen att utreda åtgärder för att motverka manipulation av fordons avgasrening och mätarställningar.

Manipulation av avgasreningen sker främst i ekonomiskt syfte och leder till ökade utsläpp.

Transportstyrelsen vill nu se ett förbud mot avgasmanipulation och mot att köra manipulerade fordon. Misstänkta fordon ska kunna stoppas vid vägkanten för kontroll.

Man vill också införa ett totalförbud mot att tillverka, marknadsföra eller sälja manipulationsutrustning. Rör det sig om omfattande brott ska fängelse finnas med i straffskalan, menar Transportstyrelsen.

”Ett bilköp är en mycket stor utgift för de flesta och det är angeläget att förhindra att människor luras att betala för mycket för bilar på grund av mätarmanipulation”, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Därför föreslår myndigheten också att mätarställningen kontrolleras vid besiktning för att se till att den är högre än under föregående besök.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Transportstyrelsen