Naken man lekte hund på museum i Stockholm

Moderna museet i Stockholm fick idag besök av en naken man som lekte hund.

Det visade sig vara konstnären Uwe Max Jensen som genomförde en aktion mot Moderna museet, enligt Ekot.

– Han ställde sig upp på ”baktassarna”, skällde och låtsades kissa på vägen, säger Camilla som blev blev vittne till händelsen.

Händelsen utspelade sig under en kort period strax innan lunchtid. Polisen rapporterade först att fyra nakna man var på plats på museet.

– Vi fick in flera samtal om att det fanns fyra nakna män bland gästerna på museet. Det var folk som ringde in och var klart störda över det här, säger Ola Österlind, presstalesperson på polisregion Stockholm.

Polisen åkte till museet med en patrull för att kontrollera vad som pågick.

– Vi var lite osäkra för att det skulle rent teoretiskt kunna varit en del av en utställning eller någon del i en yttrandefrihet eller konstinstallation.

Låtsades vara hund

Det visade sig vara den danska konstnären Uwe Max Jensen som sprang runt naken. För Ekot berättar han att det var en aktion riktad mot Moderna museets beslut att inte ta in Lars Vilks konstverk rondellhunden i deras samling.

– Jag tycker de borde ta in teckningen för att det är ett väldigt viktigt konstverk, säger han till Ekot.

Moderna muséet i Stockholm.
Moderna muséet i Stockholm.

Camilla blev vittne till händelsen. Enligt henne ska den nakna mannen ha uppträtt som en hund.

– Han rusade rakt in i på museet, slet av sig kläderna och fick på sig en hundmask av papper. Resten var han naken så när som på strumporna.

Hon berättar hur han rullande runt, skällde och låtsades kissa i ett hörn. Vid ett tillfälle ska han kommit fram till Camilla och ”ställt sig på baktassarna”.

– Det kändes lite obehagligt, det gjorde det. Det var massa barn på museet och man visste ju inte om det var något bestämt.

– Det var ju trots allt det Moderna museet.

Inget brott

När polisen kom dit var bara en av männen kvar, fullt påklädd, och hade dokumenterat allt med kamera. De fyra männen är inte misstänkta för något brott.

Om man går omkring naken i en offentlig miljö, är inte det ett brott?

– Det beror på, men inte om uppsåtet inte var att ofreda någon. Har uppsåtet varit något annat, vilket polispatrullen bedömt det som, då är det inget brott.

Aftonbladet söker Moderna museet för en kommentar.

Publisert: