Ryska styrkor avancerar i nyckelstad i öst

Av:  TT-AP-AFP

Ryssland ser ut att avancera i staden Sievjerodonetsk i östra Ukraina.

– Tyvärr, i dag kontrollerar ryska styrkor det mesta av staden, säger Luhansk guvernör Serhij Hajdaj på tisdagskvällen.

Hårda strider har rasat i flera dagar i staden, och tidigare under dagen beskrev Hajdaj hur ryska soldater rycker fram mot centrum. Hela regionen står under ständig beskjutning av ”flygbomber, artilleri och stridsvagnar”, skrev han på Telegram.

– Situationen är väldigt allvarlig och staden förstörs hänsynslöst, kvarter för kvarter, sade stadens borgmästare Oleksandr Strjuk då till nyhetsbyrån AP, och uppskattade att omkring halva staden stod under rysk kontroll.

Bara timmar senare säger guvernören i en video att ”nästan hela” staden kontrolleras av ryska styrkor. Han säger vidare att 90 procent av staden är förstörd, och att det ”inte finns några möjligheter att lämna Sievjerodonetsk”.

Han vidhåller dock att Kievs armé fortsatt ”håller försvaret i sina nuvarande positioner” och att militären inte riskerar att bli omringad.

13 000 kvar

Hajdaj uppger även att Ryssland har bombat en kemisk fabrik i staden under tisdagen.

– Ett flyganfall från Moskvastyrkorna träffade en tank med salpetersyra, säger han i ett inlägg på Telegram och uppmanar människor att stanna i skyddsrum.

– Salpetersyra är farligt om det andas in, sväljs och kommer i kontakt med huden.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kallar attacken ”helt galen”.

– Men det är inte längre förvånande eftersom för den ryska militären, för ryska befälhavare, för ryska soldater, så är all galenskap helt och hållet acceptabel, säger Zelenskyj i sitt kvällstal på tisdagen som har publicerats på Telegram.

Borgmästaren Oleksandr Strjuk uppskattar att omkring 13 000 av stadens omkring 100 000 invånare finns kvar och försök att få ut civila har avbrutits på grund av striderna. Mer än 1 500 personer som dött av olika orsaker har begravts i staden sedan invasionen inleddes i februari, enligt Strjuk som understryker att det är svårt att hålla koll på civila förluster.

Militäranalytiker har beskrivit slaget om Sievjerodonetsk som en kamp mot klockan för Ryssland. Staden är viktig för de ryska försöken att snabbt ta kontroll över Donbassregionen innan fler vapenleveranser från väst kommer fram till stöd för Ukraina.

Nya krigsbrottsdomar

Under tisdagen meddelades även två nya domar i Ukraina gällande krigsbrott begångna av ryska soldater. Två soldater dömdes till över elva års fängelse vardera. Männen dömdes för beskjutning mot civila byggnader i två städer i början av den ryska invasionen i februari.

Soldaterna ställdes inför rätta i Poltava-regionen och har erkänt sig skyldiga till brott.

Domen sätter punkt för den andra krigsförbrytarrättegången sedan invasionen inleddes. Nyligen dömdes en 21-årig rysk soldat till livstids fängelse för att ha skjutit en civil ukrainsk man på cykel.

Åtal väntar 80

Fler domar är sannolikt att vänta. Statsåklagare Iryna Venediktova säger att Ukraina har identifierat fler än 600 misstänkta krigsförbrytare och att man är i färd att åtala omkring 80 av dem, enligt BBC.

Enligt henne inkluderar listan över misstänkta högt uppsatta militärer och politiker.

Venediktova deltog på tisdagen i ett möte med Internationella brottmålsdomstolen (ICC) och Eurojust, EU:s samarbetsorgan för åklagarmyndigheter, för att koordinera utredningarna av krigsbrott i Ukraina.

Ytterligare tre länder, Estland, Lettland och Slovakien ska nu delta i den internationella utredningen. Sedan tidigare ingår Litauen, Polen och Ukraina i samarbetet.

Misstänkta krigsbrott i Ukraina undersöks även i en rad länder, bland annat i Sverige, Norge och Frankrike.

Dödade hittade i Azovstal

Det ryska försvarsdepartementet uppger att 152 döda ukrainska soldater har hittats under stålverket Azovstal i Mariupol. Kropparna ska överlämnas till Ukraina.

Tidigare i maj kapitulerade hundratals ukrainska soldater efter att ha hållit ut i kulvertarna under Azovstal. De togs sedan som krigsfångar. Enligt Ryssland kan de komma att ställas inför rätta.

Publisert: