Robert Hannah: Jag kräver att de tillsätter en utredning

Robert Hannah (L) har länge arbetat för ett förbud mot omvändelseförsök i Sverige.

Efter Aftonbladets granskning kräver han nu att regeringen agerar.

– Det är hokus pokus, modern häxkonst. Det är bara psykisk terror, säger han.

Enligt Robert Hannah kan ingen förneka att omvändelseförsök sker i Sverige.
Enligt Robert Hannah kan ingen förneka att omvändelseförsök sker i Sverige.

Robert Hannah kommer att ställa en skriftlig fråga till justitieminister Morgan Johansson med krav på att man tillsätter en utredning som tar fram ett förbud, gärna med inspiration från andra länder.

– Det här är jätteviktiga frågor för mig. Jag har sagt att jag inte lämnar riksdagen förrän jag har sett ett förbud, säger Robert Hannah.

Han menar att ingen längre kan förneka att omvändelseförsök sker i Sverige, bland annat med anledning av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors kartläggning samt Aftonbladets granskning av frikyrkor.

”Modern häxkonst”

– Det är galenskap att försöka göra om en människa. Det är hokus pokus, modern häxkonst. Det är bara psykisk terror. Sedan tycker jag det är extra avskyvärt att man inte ens vågar stå upp för det man sagt, säger Robert Hannah.

Åtta ledamöter från Socialdemokraterna lade tidigare i år fram en motion i riksdagen som föreslår att omvändelseterapi ska bli olagligt.

Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Socialdemokraterna är alla för ett förbud mot omvändelseförsök. Det innebär att förslaget har majoritet i riksdagen.

Publisert:

LÄS VIDARE