Talibanernas offensiv i Afghanistan 2021

Ann Linde: Svenska evakueringen är avslutad

Av: 

TT

Anna Sjögren

NYHETER

Den svenska evakueringsinsatsen i Afghanistan är avslutad.

1 100 personer har tagits ut ur landet – men flera svenska medborgare och lokalanställda är fortfarande kvar.

– Vid en senare tidpunkt hoppas vi kunna återuppta arbetet, säger Ann Linde (S), utrikesminister.

Den svenska insatsen för att få ut svenskar och lokalanställda afghaner ur Afghanistan nu är avslutad, meddelade Ann Linde, utrikesminister på en pressträff under fredagen.

– All svensk personal och anställda är evakuerade nu. Alla de utsända som har jobbat med insatsen har gjort ett fantastiskt arbete, säger Ann Linde.

Ann Linde och migrationsminister Morgan Johansson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S), tackade all svensk personal som varit inblandade i arbetet.

500 svenskar evakuerade

Totalt har över 1 100 personer tagits till Sverige under insatsen. Cirka 500 av dem är svenskar som jobbat eller varit på besök i landet.

Två Herculesplan och en specialstyrka på plats i Kabul har jobbat med evakueringen. Många har jobbat dygnet runt med insatsen under svåra och farliga förhållanden, enligt Försvarsmakten.

– Insatsen har varit en förutsättning för att att svenskar, lokalanställda och tidigare lokalanställda har kunnat flygas ut ur landet, säger Peter Hultqvist (S), försvarsminister.

”Inte nått ambitionen”

Men många svenskar och lokalanställda är fortfarande kvar i landet. Hur många det rör sig om kan Ann Linde inte svara på.

– Vi har inte nått ambitionen att evakuera ännu fler svenskar eller tidigare anställda vid Försvarsmakten. Det beror bland annat på att talibanerna har stoppat afghaner som vi har fått fram till flygplatsen.

Under pressträffen underströk hon att arbetet med att få hem de som är kvar kommer att fortsätta.

– Vi kommer inte ha den här typen av massiv evakuering med så många länder på en tid om inget otroligt sker med säkerhetssituationen. De kan jag inte gå in på av säkerhetsskäl. Men dels kan ju flygplatsen öppnas så småningom och det finns andra sätt att ta sig ut.

Kritik mot USA

Peter Hultqivst (S), försvarsminister riktar samtidigt kritik mot hur uttåget ur Afghanistan hanterats av USA. Han menar att det fanns ett avgörande gap mellan de internationella bedömningarna av läget och läget på marken.

– Det finns all anledning att kritisera hur det här har gått tillväga, det måste vi diskutera mellan försvarsministrar i olika länder.

– Ingen kan på allvar hävda att det som hänt med talibanernas maktövertagande här är något annat än ett misslyckande.

Ministrarna fördömde gårdagens explosioner på Kabuls flygplats där ett 100-tal dödades och långt fler skadades. Svensk personal på plats har bistått andra länder i omhändertagandet av skadade och även donerat blod till lokala sjukhus.

Hundratals kvotflyktingar

612 afghaner har flugits ut från Kabul och kommer att tas emot som kvotflyktingar i Sverige. 75 procent av dem är kvinnor och barn.

Det är anställda vid den svenska ambassaden i Kabul med familjer, men också journalister, feminister och människorättsaktivister som lever under hot från talibanerna.

– Det är miljoner människor drömmars som försvinner nu. Sverige har inte möjlighet att hjälpa alla som fruktar sina liv. Men vi har kunnat ge skydd åt ett antal särskilt utsatta afghaner, säger Morgan Johansson (S), migrationsminister.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Sverige evakuerar nödställda i Kabul.
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Talibanernas offensiv i Afghanistan 2021

LÄS VIDARE

Dokumenten avslöjar ambassadens nödrop: ”Panikkänsla”

ÄMNEN I ARTIKELN

Talibanernas offensiv i Afghanistan 2021

Kabul

Ann Linde

Afghanistan