Upplopp i ryskt fängelse efter tortyrutredning

Av:  TT-AFP

Ett av Rysslands strängare fängelser, i Pokrov öster om Moskva. Här sitter bland andra oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Arkivbild.
Ett av Rysslands strängare fängelser, i Pokrov öster om Moskva. Här sitter bland andra oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Arkivbild.

Ryska myndigheter utreder minst 200 fångar som ska ha deltagit i ett upplopp i ett fängelse i sydvästra Ryssland på fredagen. Fångarna ska ha skadat sig själva för att uppmärksamma övergrepp.

Enligt den ryska federala utredningsmyndigheten deltog minst 200 fångar i ett ”massupplopp” i fängelset som ligger i staden Vladikavkaz.

Enligt den federala fängelsemyndigheten började upploppet efter att två fångar motsatt sig en planerad genomsökning. Men enligt den medborgarrättsliga organisationen Gulagu.net, som har ett nätverk av källor inom det omfattande fängelseväsendet, började det hela med att fångarna skadade sig själva för att uppmärksamma övergrepp i fängelset.

Skadade sig själva

Enligt en källa slog fångvaktarna de intagna med gummibatonger.

”För att få stopp på övergreppen skar fångarna upp sina egna vener”, skriver organisationen i meddelandetjänsten Telegram.

Oroligheterna utspelar sig bara ett par veckor efter att över 1 000 filmer som visar övergrepp och tortyr läckt ut från den ryska fängelsesystemet. En av filmerna visar en man vid en sjukhussäng som skriker medan fängelsevakter våldtar honom med en pinne vid ett fängelsesjukhus i Saratov i sydvästra Ryssland.

Utreds

Fem personer har sedan dess avskedats. En av dem var chefen för fängelsets sjukhus. Även den regionale fängelsechefen fick gå ”på grund av allvarliga misstag”, enligt Rysslands federala fängelsemyndighet.

Den federala utredningsmyndigheten, som utreder alla allvarliga brott i Ryssland, har sagt att den granskar uppgifterna. Myndigheten utreder även organiseringen av upploppet, ett brott som kan kosta åtta till 15 år i fängelse.

Publisert: