Stora demonstrationer i Australien efter lockdown

Massiva demonstrationer har hållits i Melbourne efter att staden gått in i sin sjätte nedstängning.

235 personer greps i samband med demonstrationerna och tio poliser skadades.

Samtidigt skenar smittan i delstaten.

Drygt 700 personer samlades under lördagsmorgonen i stadsdelen Richmond för att protesterna mot landets coronarestriktioner. Men det som började som en fredlig sittdemonstration eskalerade snabbt.

235 personer greps i samband med demonstrationen där polisen använde pepparspray för att stoppa demonstranternas framfart, rapporterar lokala medier. 

Tio poliser skadades, varav sex fick föras till sjukhus. 

– Vad vi såg i dag var en grupp demonstrerande som samlades, inte för att demonstrera för frihet, utan helt enkelt för att mucka gräl och slåss med polisen, säger polischefen Mark Galliott.

Över 200 personer greps i samband med protesterna.
Över 200 personer greps i samband med protesterna.

Rekordhöga smittotal

Australien har haft flera större utbrott av deltavarianten av coronaviruset sedan mitten på juni. Sydney, Melbourne och huvudstaden Canberra har varit i lockdown i flera veckor.

I hela delstaten Victoria rapporterades över 500 fall av covid-19 under lördagen, vilket enligt ABC News är det högsta smittotal som registrerats.

För tillfället är det förbjudet för mer än fem fullvaccinerade personer att träffas offentligt och befolkningen måste hålla sig mindre än 10 kilometer hemifrån.

I Melbourne är det förbjudet att vistas i större sällskap än sex, om alla i gruppen är vaccinerade. Annars får max två personer vistas i offentliga miljöer. Befolkningen måste dessutom hålla sig inom 10 kilometer från hemmet.

Fler demonstrationer

Myndigheterna har meddelat att de restriktionerna som har införts i Victoria, New South Wales och i huvudstaden Canberra kommer att gälla fram tills att minst av 70 procent av befolkningen är färdigvaccinerade.

Det var planerat att en liknande demonstration skulle hållas i Sydney under lördagen men den blåstes av och 37 personer greps, enligt nyhetsbyrån AFP.

En liknande demonstration var planerad att hållas i Sydney under lördagen – men blåstes av.
En liknande demonstration var planerad att hållas i Sydney under lördagen – men blåstes av.

DAILY ”Saftiga böter om man bryter mot reglerna”

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE