Kungen önskade Norrlands dragoner lycka till

Av:  TT

Kung Carl Gustaf inspekterar trupperna. Kung Carl Gustaf och statsminister Stefan Löfven (S) närvarar vid återinvigning av Norrlands dragonregemente K4 i Arvidsjaur.
Kung Carl Gustaf inspekterar trupperna. Kung Carl Gustaf och statsminister Stefan Löfven (S) närvarar vid återinvigning av Norrlands dragonregemente K4 i Arvidsjaur.

Det var full uppställning när Norrlands Dragoner i Arvidsjaur fick tillbaka sin status som ett eget regemente.

Kungen var på plats, liksom statsministern Stefan Löfven, ÖB Micael Bydén och den tillträdande regementschefen Teddy Larsson. Och i salen stod jägarsoldaterna tidvis i stram givakt.

– Ni blir nu på nytt ett eget förband med egen fana, förklarade kung Carl XVI Gustaf i sitt högtidstal inför det församlade manskapet, enligt NSD.

1980 flyttades K4 från Umeå till Arvidsjaur efter ett beslut av riksdagen. Ett av skälen att förlägga ett fredsförband till Arvidsjaur var att motverka avfolkning av Norrlands inland. Kungen var på plats när regementet invigdes den 20 september 1980.

Återfå regementsstatus

I samband med försvarsbeslutet 2004 avvecklades regementet och omorganiserades till arméns jägarbataljon. Men i och med försvarsbeslutet 2020 återfår nu Arvidsjaur sin regementsstatus.

– För Arvidsjaur kommer den ökade verksamheten säkert bli en utmaning, men det är också ett positivt bidrag till den fortsatta utvecklingen av kommunen. Härmed förklarar jag Norrlands dragonregemente K4 återinrättat. Lycka till, avslutade kungen sitt tal.

Värnplikten för både kvinnor och män

Statsministern påpekade i sitt anförande att K4 är först ut av återinrättningarna av regementen och flottiljer. 2021–2025 ska nivån på anslagen till försvaret successivt öka med drygt 45 procent jämfört med 2020.

– Nu kommer fler unga i Sverige att få uppleva den då vi har återinfört och återaktiverat värnplikten, som nu omfattar både kvinnor och män, sade Stefan Löfven.

Publisert: