Bok: Försvarschef höll med, Trump "är galen"

Av:  TT-AFP

USA:s försvarschef Mark Milley fruktade i vintras för Donald Trumps förstånd, enligt en ny bok. När talman Nancy Pelosi kallade presidenten galen ska Milley ha svarat:

– Jag håller med.

Det gick så långt att Kina kontaktades för att försäkra att USA inte skulle starta krig.

För dessa skakande uppgifter står den gamle Watergate-avslöjaren Bob Woodward i en kommande bok skriven ihop med Robert Costa. Titeln ”Peril” kan översättas ungefär ”Fara”, och boken är en uppföljare till den tidigare volymen om Trump, ”Rage” (”Vrede”).

Enligt författarna instruerade USA:s försvarschef general Mark Milley i januari medarbetare hur de skulle göra om Trump exempelvis ville använda kärnvapen. Han ringde i hemlighet till general Li Zuocheng, medlem i Kinas centrala militärkommission, för att försäkra Kina om att USA inte var på krigsstigen.

”Mörkaste hörnen”

Såvitt framgår pekade inget specifikt på att det var risk för just ett krig mot Kina, men Milley tittade på vad han kallade ”de absolut mörkaste hörnen av teoretiska möjligheter”, enligt boken.

Detta efter dels att Trump tidigare försökt utfärda presidentdekret om bland annat kriget i Afghanistan utan att rådfråga militären. Dels hade Milley i januari ett samtal med representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi. Hon sade då, apropå den just genomförda stormningen av Kapitolium i Washington, bland annat:

– Ni vet att han är galen. Han har varit galen länge.

Milleys svar ska ha varit:

– Fru talman, jag håller med om allt detta.

Två samtal

The Washington Post, där Woodward och Costa är journalister, och CNN har publicerat utdrag ur boken, som visar att Milley vid två tillfällen kontaktade Li. Dels på ett tidigt stadium, den 30 oktober 2020, då Trump ännu inte hade förlorat valet. Dels den 8 januari 2021, två dagar efter stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium.

– General Li, jag vill försäkra er om att USA:s regering är stabil och allt kommer att bli bra, sade Milley i oktobersamtalet enligt boken.

– Vi kommer inte att attackera eller utföra några väpnade aktioner mot er.

I en kommentar till uppgiften om telefonsamtalet med Kina konstaterar Milley via sin talesperson på onsdagen att samtalen var en ”normal” del av hans plikt för att ”upprätthålla strategisk stabilitet”.

Hemligt möte

Efter stormningen i USA:s huvudstad i januari fattade alltså Milley luren igen. Då var han orolig för att Trump var bortom kontroll, att det inte fanns några gränser för vad presidenten kunde ta sig till under sina sista ämbetsdagar, och ville lugna kollegan Li i Peking.

– Vi är 100 procent stadiga. Allt är lugnt. Men demokrati kan ibland vara hafsig, sade Milley enligt boken.

Hans farhågor var sådana att han den 8 januari kallade till hemligt möte i försvarshögkvarteret Pentagon. Milley inskärpte i toppmilitärerna att han personligen måste tillfrågas om det skulle bli aktuellt med krigshandlingar. ”Han gick rummet runt, tittade varje befäl i ögonen och bad dem att svara att de förstått”, skriver CNN med hänvisning till boken.

Milley diskuterade även Trumps irrationella beteende med cheferna för underrättelseorganen CIA och NSA och rådde dem att vara vaksamma, skriver bokens författare.

Har fullt förtroende

Kritiska republikanska röster har efter bokens avslöjanden påpekat att Milley med sitt agerande bröt principen om civil kontroll över militären och Donald Trump själv har sagt att om uppgifterna i boken stämmer så är Milley en förrädare.

Men Trumps efterträdare – USA:s president Joe Biden – meddelar att han har fullständigt förtroende för försvarschefen Mark Milley.

”Presidenten har fullständigt förtroende för hans (Milleys) ledarskap, hans patriotism och hans trohet till vår författning”, sade Vita husets pressekreterare Jen Psaki på onsdagen.

Publisert: