Nyheter

Ann Linde: USA positivt till Nato-ansökan från Sverige

Av: 

Emelie Svensson

NYHETER

WASHINGTON DC. USA är berett att ge Sverige ”försäkringar för att höja säkerheten” vid en eventuell Natoansökan.

Det kan handla om hjälp vid cyberattacker, samt politiskt och materiellt stöd.

– Men gränsen går vid hårda säkerhetsgarantier – det kan man bara få som fullvärdig Natomedlem, säger utrikesminister Ann Linde till Aftonbladet efter mötet med USA:s utrikesminister.

Under onsdagen träffade utrikesminister Ann Linde och USA:s utrikesminister Anthony Blinken i Washington DC.

Besöket sker mot bakgrund av det försämrade säkerhetsläget efter Rysslands invasion av Ukraina, och beskedet om att en ett svensk Natoansökan kan vara på ingång.

Frågan om säkerhetsgarantier från USA under perioden mellan en ansökan och ett helt godkänt medlemskap har varit högaktuell de senaste veckorna.

Efter möten i Washington DC, med Blinken såväl som amerikanska senatorer, säger Ann Linde till Aftonbladet att det är klart att det är en period då Sverige vore väldigt sårbara.

USA skulle kunna bidra för att höja vår säkerhet under den tiden.

Ann Linde i USA.

– Man är väldigt positivt till en ansökan i Nato från Finland och Sverige. Inte minst för att man anser att det skulle öka säkerheten i Arktis och hela Östersjöområdet. Särskilt för de baltiska staterna.

– Men gränsen går naturligtvis vid hårda säkerhetsgarantier. Det kan man inte få, understryker Linde.

Exakt vad som sagts i förhandlingar gällande stöd från USA vill hon inte gå in på. Linde nämner att det kan handla om samarbete vid cyberattacker, eller att USA skickar materiellt stöd till Sverige.

Däremot kommer inga amerikanska trupper att gå in på svensk mark för att militärt försvara mot rysk aggression.

”Försäkrat oss”

Ann Linde säger att det sedan flera år tillbaka finns ett samarbete med amerikanerna när det gäller militärövningar i Östersjön. Inför en eventuell Natoansökan har man dock inte diskuterat ett utökat antal trupper från USA i området.

Efter mötena återstår inga frågor från regeringens sida till USA innan man tar beslut i Natofrågan, säger utrikesministern.

– Nej, det skulle jag inte vilja säga. De har försäkrat oss om att de är angelägna om en snabb process om vi väljer att ansöka, och att stödja oss på alla sätt de kan.

Ann Linde uppger att USA är positivt till Nato-ansökan från Sverige och Finland.

Om två år är det presidentval i USA igen. Det skulle potentiellt kunna bli en president som vill att USA helt lämnar Nato-samarbetet, så som Donald Trump. Är det en oro att största medlemslandet lämnar alliansen?

– Då är det 29 länder kvar i samarbetet, svarar Linde.

Så ingen oro inför ett sådant scenario?

– Nej.

Endast ett par timmar efter Blinken och Lindes möte, testar den amerikanske utrikesministern positivt för covid-19. Blinken är fullt vaccinerad och uppges ha milda symtom.

Det är oklart om Ann Linde testat sig efter mötet.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Nora Savosnick och Emelie Svensson på plats i Washington DC.
Publisert:

LÄS VIDARE

Blinken testade positivt för covid-19 – efter mötet med Ann Linde