Ryska jätteförluster efter Ukrainas flodattack

Det ryska försöket att korsa floden Donets slutade i förödelse.

Omkring 50 militära fordon uppges ha förstörts och upp emot 1 000 soldater beräknas ha dödats när Ukraina attackerade.

”Några fick bada i floden och andra brändes i maj-solen”, skriver Ukrainas försvarsdepartement på Twitter.

De ryska styrkorna blev upptäckta när de försökte ta sig över floden på en tillfälligt byggd pontonbro – och hamnade under intensiv attack.

Bilder från platsen visar förstörda fordon längs flodbanken och hur två broar sjunkit ner i vattnet.

PLUS: Ryska superstridsvagnen sköts av svenskt granatgevär

Vidden av förödelsen är fortsatt oklar, men The Times skriver att omkring 50 fordon, inklusive stridsvagnar, båtar och andra pansarfordon, beräknas ha förstörts samt att upp emot tusen soldater kan ha dödats i attacken.

I ett slag lyckades Ukraina undanröja en eller till och med två av Rysslands cirka 100 bataljoner i landet.

”Medlemmar ur den ukrainska armén satte igång semestersäsongen för de ryska styrkorna. Några fick bada i floden och andra brändes i maj-solen”, skriver försvarsdepartementet på Twitter.

Flera misslyckade försök

Enligt en ukrainsk försvarskälla var ryssarnas mål att slå till mot staden Lyman, som har omkring 20 000 invånare och ligger knappt tre mil från den misslyckade flodkorsningen.

Bilderna visar utbrända stridsvagnar längs flodbanken och i terrängen runt.
Bilderna visar utbrända stridsvagnar längs flodbanken och i terrängen runt.

Donets startar i södra Ryssland, fortsätter in i östra Ukraina och sedan in i Ryssland på nytt. Floden rinner från väst till öst mellan de separatistiska områdena Donetsk och Luhansk i Ukraina.

Ryssland har gjort flera försök att korsa floden den senaste tiden, rapporterar CNN. Utifrån satellitbilder har tv-kanalen kunnat konstatera att åtminstone tre broar förstörts den här veckan, vilket åsamkat Rysslands armé stora förluster.

– Vi bedömer att ryska markstyrkor i Donbass är långsamma och ojämna. Rysslands oförmåga att korsa floder skulle kunna förklara saktfärdigheten, sa en amerikansk försvarskälla på tisdagen enligt The Times.

Broar över Donets har förstörts.
Broar över Donets har förstörts.

Tvingats till reträtt

Storbritanniens försvarsdepartement uppger att de ryska förlusterna på sistone tvingat fram en reträtt omkring Charkiv.

”Trots Rysslands initiala framgångar med att omringa Charkiv, kommer nu rapporter om att de har dragit tillbaka militära enheter från regionen för att omorganisera och samla energi efter tunga förluster”, skriver departementet och fortsätter:

”Reträtten av ryska styrkor från Charkiv-regionen är ett underförstått erkännande av deras oförmåga att ta över viktiga städer i Ukraina, där de förväntade sig begränsat motstånd från befolkningen”.

”Otroligt dålig disciplin”

Ukraina har sprängt flera viktiga broar i de östra delarna av landet i syfte att försvåra den ryska planen att omringa ukrainska styrkor i Donbass, enligt William Alberque, ordförande för strategi, teknologi och vapen vid Internationella institutet för strategistudier i London, rapporterar NBC.

– Ryssland byggde sedan den här pontonbron, vilket skapar en flaskhals med massor av utrustning, säger han till tv-kanalen.

Han noterar att Ukraina använder sig av de geografiska förutsättningarna för att slå till mot Ryssland.

Samtidigt är han skeptisk mot ryssarnas agerande.

– Att ha så många fordon på ett så begränsat utrymme nära ukrainska styrkor visar på otroligt dålig disciplin av ryssarna, säger William Alberque.

Publisert:

LÄS VIDARE