Ovanlig spindel hittad på skola – barn skickas hem

En ovanlig spindelsort dyker upp på skolor i Sandviken.

Nu har ännu en gymnasieskola stängts för sanering.

– Det är ju så med spindlar. Det går inte riktigt att veta exakt var de befinner sig, säger Ulrika Porath Sandvik SMT, till P4 Gävleborg.

En ovanlig spindel har hittats på Göranssonska skolan i Sandviken. Nu skickar skolan hem alla elever, rapporterar P4 Gävleborg.

Samma spindelsort hittades på Sandviks truck- och kranskola för ett par veckor sedan. Skolorna ligger i samma lokaler, men olika delar av fastigheten.

En spindelexpert berättade då för Arbetarbladet att det sannolikt rör sig om släktet Loxosceles (fiolspindel), som inte hör hemma i Sverige.

En spindel av typen Loxosceles laeta.
En spindel av typen Loxosceles laeta.

– Det här är ett exceptionellt fall. Jag har varit på Anticimex i åtta år, och det är bara andra gången som någonting sådant här händer, sa biolog Thomas Persson Vinnersten, till tidningen då.

Kan vara dödlig

Det är inte bekräftat vilken art av spindeln som lever i lokalerna, men det finns en misstanke om att det kan vara den mycket giftiga arten Loxosceles laeta. I sällsynta fall kan den vara dödlig för människor. Den har oftast hittats i verksamhetsbyggnader, inte i folks hem.

– Om man blir biten kan man få så kallade nekroser. Det innebär svårläkta sår med död vävnad. Det blir svart runt bettet. Men som tur är är den ganska blyg och försiktig. Den är inte aggressiv på något sätt utan den håller sig undan, sa spindelexperten Lars Jonsson, till Arbetarbladet då.

Samma spindel hittades tidigare på Sandviks truck-och kransskola.
Samma spindel hittades tidigare på Sandviks truck-och kransskola.

Göranssonska skolan stängde under torsdagen och håller sina elever hemma åtminstone veckan ut.

– Det är ju så med spindlar. Det går inte riktigt att veta exakt var de befinner sig, säger Ulrika Porath, pressansvarig på Sandvik SMT, till P4.

På Göranssonska skolan har hittills en spindel hittats. Eleverna ska plugga på distans på fredagen.

– Vi följer de råd vi får från Anticimex och kommer att sanera de lokaler där den här spindelsorten eventuellt dyker upp, säger Ulrika Porath.

Publisert: