Regeringskrisen 2021

SD: Finns en vilja att fälla regeringen

Av: 

Niklas Eriksson

Amanda Hällsten

Olof Svensson

NYHETER

V-ledaren Nooshi Dadgostar förklarade att partiet inte har förtroende för Stefan Löfven och la bollen i M och KD:s knä.

Nu har Sverigedemokraterna lämnat in ett yrkande om misstroende mot statsministern.

– Jag räknar med att en majoritet i kammaren röstar för att fälla regeringen om röstningen blir av nästa vecka, säger Henrik Vinge (SD).

Nooshi Dadgostar gav regeringen en tidsfrist på 48 timmar att uppfylla kravet om att antingen stoppa utredningen om marknadshyror eller förhandla med Hyresgästföreningen.

En timme efter deadline sa V-ledaren Nooshi Dadgostar att partiet förlorat förtroendet för Stefan Löfven som statsminister. Och att de är redo att gå vidare med sitt hot om att fälla regeringen.

Hon sa då också att M och KD som i flera år hotat ta alla tillfällen att fälla regeringen nu skulle leva upp till sina ”löften”.

– Vänsterpartiet saknar nu förtroende för regeringen. Sverige befinner sig i en helt ny situation. Vi kommer söka Moderaterna och Kristdemokraterna för att få igenom en misstroendeomröstning.

En och en halv timme senare meddelade Sverigedemokraterna att de lämnat in ett yrkande om misstroende mot statsminister Stefan Löfven.

– Det finns numera en majoritet i riksdagen för att fälla statsministern. Vi har strävat efter det här sedan regeringen tillträdde. Vi har väckt misstroende mot statsministern, vi förväntar oss att det kommer att prövas nästa vecka, säger Henrik Vinge, SD:s gruppledare i riksdagen.

Vinge säger att han hoppas att en misstroendeomröstning mot Stefan Löfven ska äga rum i början av nästa vecka.

– Problemet med den regeringen vi har är att den är för dålig. Vi vill byta ut den, vår förhoppning är att det tillsätts en ny regering.

Om regeringen fälls kan det innebära att ett extraval utlyses i höst – ett år före det ordinarie valet 2022.

– Vi tycker att det är värt att fälla regeringen ett år innan det ordinarie valet. Ett år kan vara ganska lång tid. Det kan minska problemet för många människor om vi kan byta ut regeringen ett år tidigare, säger Vinge.

 

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte höstens hetaste trender hos Åhléns – handla kläder här

Åhléns

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Regeringskrisen 2021

LÄS VIDARE

Majoritet vill fälla Löfven – nu är det regeringskris

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringskrisen 2021

Misstroendeomröstning

Politik

Sverigedemokraterna

Marknadshyror

Regeringen

Stefan Löfven