Biden framröstad som president – fördömde Trump i tal

Joe Biden, 78, röstades på måndagskvällen fram som USA:s nästa president av elektorskollegiet.

Några timmar senare fördömde han för första gången Donald Trumps försök att få domstolar att underkänna valresultatet.

– Det är så extremt att vi aldrig sett det förut, sa han.

Klockan 23.28 på måndagskvällen, svensk tid, fick Joe Biden delstaten Kaliforniens 55 elektorsröster och klev därmed över de 270 som krävs för majoritet. Knappt två timmar senare fick han även de sista fyra rösterna från Hawaii.

Slutresultatet: Biden fick 306 elektorsröster mot Trumps 232.

Värt att notera är att samtliga elektorer från de sex omstridda nyckelstaterna – Nevada, Georgia, Pennsylvania, Arizona, Michigan och Wisconsin – planenligt lade sina röster på Biden.

538 elektorer deltog

2016 fick Donald Trump 304 elektorsröster. Flera elektorer på båda sidor röstade mot valresultatet enligt vilket Trump skulle ha fått 306 röster.

Det är det antal som Biden nu fick.

Kaliforniens 55 elektorsröster gavs under en sittning i Sacramento. Klockan 23.28 kom beskedet att alla tillfaller Biden.
Kaliforniens 55 elektorsröster gavs under en sittning i Sacramento. Klockan 23.28 kom beskedet att alla tillfaller Biden.

Totalt deltog 538 elektorer i omröstningen. Den ska kontrollräknas av kongressen 6 januari, något som vissa av Trumps allierade ser som en sista öppning för att välta valresultatet.

För att det ska bli verklighet krävs majoritet i såväl senaten som representanthuset. Det senare kontrolleras av Demokraterna och även ledande republikaner vädjar nu om att saken inte ska drivas till omröstning, skriver The Hill.

Joe Biden svärs in som president vid den traditionella installationsceremonin 20 januari.

Biden höll tal

Så snart Hawaiis röster meddelats under natten mot tisdagen intog Biden scenen i hemstaden Wilmington, Delaware, och höll ännu ett tal till nationen. Han harklade sig upprepade gånger under det drygt tio minuter korta framträdandet.

– Vår demokrati, pressad, testad, hotad, har visat sig vara motståndskraftig, sann och stark, sa han.

– Ännu en gång i USA, har rättsstatsprincipen, vår konstitution och folkets vilja segrat. Det borde firas, inte attackeras.

För första gången sedan valnatten nämnde Biden Trump vid namn flera gånger och fördömde hans försök att välta valresultatet.
För första gången sedan valnatten nämnde Biden Trump vid namn flera gånger och fördömde hans försök att välta valresultatet.

Biden upprepade sitt tidigare budskap om att vara ”en president för alla amerikaner” – men för första gången sedan valnatten nämnde han Trump vid namn flera gånger och fördömde motståndarens attacker mot valresultatet.

Han anklagade Trump för att ”vägra att respektera folkets vilja” och konstaterade att de dussintals stämningar som lämnades in alla underkändes i domstol.

Biden: Rätten skickade tydlig signal

Särskilt vände sig Biden mot delstaten Texas försök att ta striden till Högsta domstolen, en process som Trump kallade ”the big one”.

– Den här juridiska manövern var ett försök av valda politiker och en grupp delstater att försöka få Högsta domstolen att radera rösterna från mer än 20 miljoner amerikaner i andra delstater och räcka över presidentposten till en kandidat som förlorade elektorskollegiet, förlorade valet nationellt och förlorade varenda delstat vars röster de försökte omvända.

– Det är så extremt att vi aldrig har sett det förut. Tack och lov avslogs det omgående och helt av en enig högsta domstol. Rätten skickade en tydlig signal till president Trump att de inte tänker delta i ett angrepp på demokratin som saknar motstycke.

Joe Biden tackade valfunktionärerna och fördömde alla som utsatt dem för politisk press och till och med hot om våld.

– Medan vi önskar att våra medborgare i dessa positioner alltid visar sådant mod och övertygelse för fria och rättvisa val är jag uppriktigt hoppfull att vi aldrig mer får se någon ägna sig åt den sorts hot och missbruk som vi såg i det här valet. Det är helt enkelt otänkbart. Vi står i tacksamhetsskuld till dessa tjänstemän. De bad inte om uppmärksamhet och vår demokrati överlevde tack vare dem.

Påpekade Trumps egna ord

Biden påpekade att han vann med lika stor elektorsmarginal som Trump 2016 och att Trump använde ordet ”jordskredsseger”.

– Enligt hans egen måttstock visade de här siffrorna en tydlig seger då och jag föreslår respektfullt att de ser det likadant nu.

Donald Trump har inte kommenterat elektorsomröstningens resultat, men bara elva minuter efter att Biden fick majoritet twittrade han ut nyheten att hans justitieminister William Barr avgår.

 

Fotnot: Här kan du läsa en utskrift av hela Bidens tal (på engelska).

PODD Qanon och rollen i USA:s politik

Aftonbladet Daily, med Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE