Antarktis

Jättelikt isberg bröts loss från Antarktis

Av: 

Hans Österman

NYHETER

Isberget är format som en jättelik strykbräda och är större än Mallorca.

Nu har det brutits loss från Antarktis, avslöjar satellitbilder.

Isberget A-76 är större än Mallorca.
Isberget A-76 är större än Mallorca.

Isberget har fått namnet A-76 och lossnade nyligen från shelfisen Ronne vid Antarktis kant. Shelfis betyder i sin tur att en del av en glaciär pressats ut i havet över kontinentalsockeln – shelfen – och flyter ovanpå vattnet.

Nu guppar nyfödda A-76 runt i Weddelhavet. Med en yta på 4 320 kvadratkilometer är det världens största isberg, uppger den europeiska rymdstyrelsen ESA.

På en satellitbild som ESA publicerat ser det ut som en gigantisk strykbräda. Det är 170 kilometer långt och 25 kilometer brett. Det innebär att A-76 är lite större än den spanska turistön Mallorca och omkring 73 gånger större än Manhattan.

Att isberg lossnar från Antarktis är en del i en naturlig cykel, uppger CNN. Forskare har dock varnat för att vissa shelfisar vid Antarktis har börjat brytas sönder i allt större hastighet de senaste åren och tror att fenomenet kan kopplas till klimatförändringarna, skriver Reuters.

Isberget kommer inte att höja havsnivån när det smälter. Det beror på att det redan var en del av ett stort flytande isblock – shelfisen. CNN förklarar den logiken med en liknelse: att en smältande isbit inte kan få ett dricksglas att svämma över.

Isberg som står på land ökar däremot havsnivån när de bryts loss och faller i havet. Om hela Antarktis smälte skulle den globala havsnivån kunna höjas med nästan 58 meter, enligt CNN.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Gigantiskt isberg bryts loss från ”proppglaciären”

ÄMNEN I ARTIKELN

Antarktis