Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dag, Daga

Var femte kvinna lider av smärtor i underlivet

Stort mörkertal för osynliga kvinnosjukdomarna

Uppdaterad 2021-08-31 | Publicerad 2021-06-07

En av fem kvinnor i Sverige har smärta eller sjukdom i underlivet, visar en undersökning av Demoskop i uppdrag av Aftonbladet och Baaam.

Nästan lika många har ont utan att ha fått diagnos.

– Vi vet inte vad som orsakar vestibulit. Det är svårt att hitta bra och effektiva behandlingar då det finns för dålig vetenskaplig grund, säger överläkare Nina Bohm-Starke på Danderyds kvinnoklinik.

En undersökning gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet och Baaam, Aller Medias sajt för unga kvinnor, visar att 23 procent av kvinnorna lider av sjukdom eller smärta i underlivet.

Av dem uppger 8 procent att de har erfarenhet av sjukdomen vestibulit, 6 procent av vaginism. Undersökningen är gjord i november 2020 och omfattar intervjuer med 435 kvinnor över 16 år.

Vestibulit är ett smärttillstånd i slemhinnan kring slidöppningen. Patienter beskriver att det svider, bränner och känns som eld mellan benen. Smärtan gör att flera kvinnor till exempel inte han ha sex, cykla eller använda tampong. Vid vaginism krampar musklerna runt slidan.

”Vi vet inte vad som orsakar vestibulit. Det är svårt att hitta bra och effektiva behandlingar då det finns för dålig vetenskaplig grund”, säger överläkare Nina Bohm-Starke på Danderyds kvinnoklinik.

Det är i hög grad okänt vad som orsakar vestibulit. Det kan bland annat vara återkommande svampinfektioner och behandling av svamp som skadat vävnaden, smärtsamma samlag utan lust, p-piller eller överdriven renlighet.

– Vi vet inte vad som orsakar vestibulit och det gör att det är svårt att hitta bra och effektiva behandlingar då det finns för dålig vetenskaplig grund. Troligtvis är det en kombination av flera faktorer som startar och underhåller smärtan, säger Nina Bohm-Starke, överläkare på Danderyds kvinnoklinik och ordförande i​ Vulv-ARG, en expertgrupp för vulvovaginala sjukdomar inom SFOG​, Svensk förening för obstetrik och gynekologi.

Många patienter har även problem med bäckenbotten och spända muskler.

– Det drar igång en process med ökad smärta​ som leder till oro och ångest som gör att man snurrar runt i en ​ond cirkel, säger hon.

Svampinfektioner stort problem

54 procent av de som uppger att de har sjukdomar eller smärta i underlivet har eller har haft problem med svampinfektioner. Svamp är vanligt och drabbar fyra av fem kvinnor någon gång i livet. Det är också den vanligaste sidodiagnosen bland vestibulitpatienter.

– Svampinfektioner är ett jättestort problem för många av dessa patienter. Återkommande svamp är inte alls bra då det ger en kraftig inflammation i slemhinnan. Det finns mycket belägg för att det finns en stark association​ mellan svampinfektioner och att man får ont, säger Nina Bohm-Starke.

På apoteken finns receptfria svampmedel som tas lokalt i slidan. Men återkommande svampinfektioner och upprepad användning av svampmedel kan orsaka och förvärra vestibulit.

– Om man får en enstaka infektion kan man använda​ receptfria svampmedel någon gång utan problem. Men om man märker att detta irriterar så rekommenderar vi inte dem. Vissa patienter får tillbaka svampen hela tiden och det är något vi inte riktigt kan förklara. Då finns receptbelagda kapslar man ska ta oralt i stället. Men kunskap​en inom vården ​när det gäller att diagnostisera och behandla svampinfektion behöver​ förbättras, säger hon.

Stort mörkertal

Exakt hur många som lider av vestibulit är okänt. Enligt en rapport från Socialstyrelsen 2018 fördubblades antalet diagnoser mellan 2006 och 2016. Inom slutenvården och den specialiserade öppenvården vårdades nästan 9 000 kvinnor mellan 15 och 44 år under åren 2001 och 2016.

Men diagnossättningen skiljer sig mellan regionerna. Slår man ihop antalet patienter som vårdats för vestibulit och liknande klassificeringar, som bland annat samlagssmärtor, är siffran omkring 54 000. Men mörkertalet befaras vara stort.

SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, arbetar nu med att utvärdera det vetenskapliga stödet kring behandlingsmetoder och diagnosticering av vestibulit.

SBU utvärderar vetenskapligt stöd

Enligt Demoskop-undersökningen har nästan var femte kvinna ont i underlivet utan att ha fått diagnos. SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, arbetar nu med att utvärdera det vetenskapliga stödet kring behandlingsmetoder och diagnosticering av vestibulit.

– Vi vet att om man får hjälp tidigt så är chanserna större att hjälpa kvinnan.​ Det är därför viktigt att särskilt satsa på de vårdinrättningar som träffar patienterna tidigt och stärka upp med kunskap och resurser på till exempel ungdomsmottagningarna, säger Nina Bohm-Starke.

Vården försöker i dag i stället benämna vestibulit som vestibulodyni, lokaliserad provocerad vulvodyni.

– Alla tillstånd som slutar på ”it”, tyder på att det är en inflammation. Det kan detta vara i början, men det övergår till ett smärttillstånd. Därför försöker man nu ändra så att det slutar på ”dyni” vilket tyder på smärttillstånd. Vestibulit är inarbetat i folkmun och vi ändrar inte detta över en natt, men det är bra att det uppmärksammas så att vi når en förändring över tid, säger hon.