Coronapandemin

I Peru erbjuds njurar i utbyte mot intensivvård för covid

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

• Njurar erbjuds i utbyte mot intensivvård för covid-19.

• Parlamentet undersöker om blekmedlet klordioxid hjälper mot smittan.

• Döda begravs i sina egna trädgårdar.

Så allvarligt är läget i Peru, ett av de hårdast coronadrabbade länderna.

Officiellt har 65 608 peruaner dött i covid-19. I ett land med 33 miljoner invånare innebär det 1990 döda per miljon. Bara Brasilien är hårdare drabbat i Sydamerika, med 2045 döda per miljon invånare.

Men i verkligheten är offren många fler. Mätningar av överdödligheten visar att 166 815 extra dödsfall har inträffat sedan pandemins inledning i Peru, enligt Financial Times.

Det är brist på begravningsplatser så att flera har fått begravas i sina egna trädgårdar.

Foto: AP

April blev den dödligaste månaden hittills under pandemin. Nu har begravningsplatserna tagit slut. När Yeni Bautista nyligen skulle begrava sin bror i huvudstaden Lima försökte hon förgäves få en plats på fyra kyrkogårdar. Till slut valde familjen att begrava Joel Bautista i hans egen trädgård under ett hibiskusträd, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Landets 2785 intensivvårdsplatser räcker inte längre till. I sociala medier erbjuder familjer allt från njurar till bilar i utbyte mot en IVA-plats för sina sjuka släktingar.

Familjer som inte lyckas få en plats väljer ibland att köpa syrgastuber till överpris, och försöker sedan själva intensivvårda sina sjuka hemma, enligt nyhetsbolaget Al-Jazeera.

Yeni Bautista bredvid graven i trädgården.

Foto: AP

Det är bara fem procent av landet befolkning som har fått minst en vaccindos. Bilden från kollektivtrafiken i Lima.

Foto: AP

Utreder blekmedel

Bara knappt fem procent av landets befolkning har hittills fått minst en vaccindos. I ren desperation röstade Perus parlament i torsdags för att tillsätta en kommission som ska utreda om det industriella blekmedlet klordioxid kan bota de som insjuknar i covid-19, uppger tidningen Vice.

Trots att experter slagit fast att klorin kan vara dödligt skrev parlamentsledamoten Posemoscrowte Chagua en motion där han påstod att forskare sprider desinformation om blekmedlets fördelar. Parlamentet röstade igenom hans förslag om en kommission med 49 röster mot 39.

Parlamentsledamoten Ed Malaga-Trillo tycker att den Donald Trump-inspirerade blekmedelskommissionen är en ”pinsamhet”. Andra politiker jublar. När pandemin inleddes 2020 hävdade en parlamentsledamot att flygplan släppte ut coronaviruset över väljarna i hans valkrets.

– Vi har en eländig coronasituation i Peru och parlamentet, säger läkaren Samuel Cosmé till Vice.

Nu förbereder sig landet för presidentval den 6 juni mellan två kandidater som inte alls bryr sig om social distansering i samband med valmöten.

Många av deras väljare agerar ungefär likadant. 70 procent av peruanerna har inte fasta jobb. Många tvingas strunta i coronarestriktionerna om de blir sjuka. Annars står de utan inkomst och mat.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

72-årige Victor Coba bygger sin egen grav så att hans familj inte ska behöva tänka på det när han dör.

Foto: AP
Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Peru

Sydamerika

Sociala medier