Traktorer intog Köpenhamn i minkprotest

Av:  TT TT-Ritzau

Traktorer på väg mot Köpenhamn i protest mot regeringens agerande i minkfrågan.
Traktorer på väg mot Köpenhamn i protest mot regeringens agerande i minkfrågan.

Hundratals traktorer rullade under lördagen fram på Köpenhamns gator – i protest mot den danska regeringens hantering av coronasmittan bland minkar.

De för Köpenhamn ovanliga fordonen började vid lunchtid leta sig fram genom gator och gränder till hamnområdet Langelinie och strax över 500 fordon fyllde under de följande timmarna staden.

Den 4 november meddelade den danska S-regeringen sitt beslut om att avliva alla minkar i landet – runt 15-17 miljoner – sedan en muterad variant av coronaviruset hittats bland smittade minkar.

Beslutet visade sig senare vara lagvidrigt, men då var det redan för sent för många minkuppfödare. Danmark är världens största producent av minkpäls och det finns över 1 100 minkfarmar i landet.

Lördagens traktorinvasion är den senaste i raden av missnöjesyttringar från lantbrukare.

– Det som har hänt i minkfrågan var ett brott mot grundlagen. Om det går till så här i framtiden slutar vi som bananrepublik. Det är en av anledningarna till att vi säger att det nu räcker, säger grisbonden Malene Snedgaard som deltog i demonstrationen.

Lördagens demonstration mobiliserade även runt 300 traktorer i Århus, där en liknande sammankomst ägde rum i centrala staden.

Strax efter klockan två lokal tid började traktorekipaget sakteliga att rulla ut ur städerna för att bege sig hem till sina gårdar och garage. Lokal polis uppger dock att det kan ta ett antal timmar för de föga stadsanpassade fordonen att lämna staden och uppmanande bilister att ha överseende med bilköer fram till dess.

Publisert: