Skepsis kring tidig coronasmitta i Italien
Publicerad 2020-11-18
Forskare sätter stora frågetecken kring en studie som stödjer tesen att coronaviruset spreds i Italien innan det upptäcktes i Kina. Forskarna efterlyser fler tester för att oklarheterna ska rätas ut.
I en studie av lungcancer som genomfördes vid Italiens nationella cancerinstitut (INT) visade sig flera deltagare ha utvecklat antikroppar långt före februari i år – då sars-cov-2 för första gången upptäcktes i Italien.
11,6 procent av de totalt 959 frivilliga deltagarna hade antikroppar, flera av dem så tidigt som i oktober förra året.
– Dessa resultat är värda att rapportera, men det mesta bör tas som något att följa upp med ytterligare tester, säger Mark Pagel, professor vid universitetet i brittiska Reading, som ställer sig frågande till hur samtliga deltagare kunde sakna symptom.
Enrico Bucci, professor i biologi vid Temple-universitetet i amerikanska Philadelphia, säger att de få fall där antikropparna visade sig motståndskraftiga mot sars-cov-2 ligger inom felmarginalen och lika gärna kan bero på misstag.
– Mycket väsen om ingenting, säger Antonella Viola, professor vid universitetet i Padua, Italien.
Forskarna noterar dels att antikroppstesterna som användes inte granskats av andra forskare, dels att antikropparna kan ha utvecklats som skydd mot något annat virus och dels att väldigt många människor i resten av samhället borde ha varit smittade sett till hur många i testgruppen som bar på antikroppar.