Buket, 10, hotas av utvisning till Turkiet

Här möter Buket Migrationsverket: Varför skickar ni ut mig?

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Över 75 000 har skrivit under uppropet för att Buket ska få stanna i Sverige.

När namnunderskrifterna lämnades över till Migrationsverket ställde den tioåriga flickan en fråga.

– Varför vill ni skicka tillbaka mig?

Fallet med Buket som riskerar att utvisas ensam till Turkiet har engagerat tiotusentals svenskar. Sedan Aftonbladet först skrev om den tioåriga flickans öde har 75 000 skrivit på ett upprop för att hon ska få stanna. Under torsdagen lämnades det över till Migrationsverket i Sundbyberg.

Uppropets initativtagare Leo Ahmed lämnar över uppropet med kravet att ompröva beslutet och låta Buket stanna i Sverige.

– Jag har fått sms, mail och telefonsamtal och blivit kontaktad av folk i hela landet som undrar hur ni kan fatta beslutet skicka ut ett tioårigt barn ensamt, säger han.

Buket vid Migrationsverkets lokaler i Sundbyberg.

Foto: BJÖRN LINDAHL

”Ger oss inget utrymme”

Med honom på plats är Buket, Bukets familj och Erik Melin från plattformen Skiftet där den digitala namninsamlingen ligger. Annette Bäcklund, avdelningschef på förvaltningsprocess på Migrationsverket, tar emot uppropet utanför myndighetens entré.

– Jag förstår att det här väcker ett stort engagemang och det är ett bra tecken att folk engagerar sig när en situation är svår. Men vi har en lagstiftning som vi måste följa och den ger oss inget annat utrymme än att göra det vi just nu håller på med.

Buket vill säga något. Hon vänder sig till Annette Bäcklund.

– Får jag fråga en sak? Varför vill ni skicka tillbaka mig till Turkiet, frågar hon.

Annette Bäcklund svarar henne.

– Det finns inte regler som gör att vi kan ge dig ett uppehållstillstånd även om vi så skulle vilja, tyvärr är det så. Jag förstår att det är jättesvårt och inte lätt att förstå beslut som vuxna tar, varken om det är anhöriga eller en myndighet.

Buket, 10, ska utvisas.

Foto: ANDREAS BARDELL

Migrationsverket: Pappan bär ansvaret

Hon påpekar att Bukets pappa avvikit och menar att det därför är han som bär huvudansvaret för att hon nu riskerar att skickas ensam till Turkiet.

Att Migrationsverket, med stöd av Barnkonventionen och hänsyn till barnets bästa skulle kunna ompröva beslutet på grund av det är inte möjligt, enligt henne.

– Inte ens i ett sådant här ömmande fall finns det utrymmet. Då blir vi hänvisade till att hjälpa barnet att åka hem, säger Annette Bäcklund.

Deniz, 9, som haft sin kusin Buket som en del av sin familj i sex år, har stått och lyssnat på diskussionen på avstånd. Innan de ska gå ber han om att få säga något.

– Det jag undrar bara, varför låter ni inte henne stanna?

Foto: BJÖRN LINDAHL

”Är väldigt svårt”

Annette Bäcklund upprepar: det finns inget utrymme i lagen för det.

– Sen förstår jag såklart att det hade varit mycket bättre för dig, Buket, om vi kunde fatta ett beslut så att du fått stanna.

Nu fortsätter myndigheten att planera för Bukets utvisning. När den tioåriga flickan kan utvisas, hur länge myndigheten kommer att vänta på att hennes försvunna pappa ska dyka upp eller ifall de ännu har hittat några släktingar som kan ta emot Buket i Turkiet kan hon inte svara på.

– Det är vår vädjan att ni ska ompröva Bukets beslut, säger Leo Ahmed.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

LÄS VIDARE

Buket, 10, ska utvisas till Turkiet: ”Hon har ingen där”

ÄMNEN I ARTIKELN

Buket, 10, hotas av utvisning till Turkiet

Migrationsverket

Turkiet

Sundbyberg