Uppsalareportage

Pawl är en av Uppsalas mest streamade artister

Av: 

Joanna Górecka

NYHETER

Artisten Pawl, 25, har över 1,5 miljon unika lyssnare per månad på Spotify och har producerat flertalet stora K-popartister. Born and raised i Stenhangen – men det är få i Uppsala som känner till honom.

Det vill han ändra på.

Pawl är en av Uppsalas mest streamade artister  och har samarbetat med stora namn i USA – ändå vet inte så många i Sverige vem han är.
Pawl är en av Uppsalas mest streamade artister och har samarbetat med stora namn i USA – ändå vet inte så många i Sverige vem han är.

Det är många som är jobbsugna direkt efter studenten. Så var det även för artisten Pawl, eller Paul Najjar, som han egentligen heter. Men det var inte något klassiskt sommarjobb som han tog sig an efter gymnasiet. Samma dag som den, då 18-årige, musikern tog studenten signade han en deal med ett förlag och började producera låtar åt några av världens största K-popband. Idag är han producent och sångare i egen regi – och han är en av de musiker i Uppsala som är mest streamade på Spotify, med en stor internationell lyssnarskara. Och nu är han redo att ta sig an Sverige.

Tuff uppväxt

Allt började, som så ofta, på en fritidsgård. Eller egentligen hemma, där musiken flödade. Mamman lyssnade på arabisk musik, pappan på fransk och italiensk musik och de sex äldre syskonen hängav sig åt rock, pop och hiphop. I hemmet fanns också den stöttande storebrodern som uppmuntrade och pushade

Paul att utveckla musikintresset. Men det var på fritidsgården i Stenhagen som Paul Najjar under tonåren tog sig an musicerandet på allvar. Där träffade han den person som senare skulle bli hans manager.

– Han lade märke till att jag älskade musik och hade ett driv, att jag var seriös med musiken. Vi satt varje dag på fritidsgården och jobbade och odlade ett sound. Vi blev seriösa med att jobba med varandra.

Uppväxten i Stenhagen beskriver han som tuff och periodvis kantad av bråkigt umgänge. Musiken blev ett sätt att ta sig loss.
– Att växa upp i Stenhagen var verkligen på gott och ont. Man växte upp runt mycket problem omkring sig, klasser som var stökiga, ungdomar som var bråkiga. Det var en utmaning att växa upp där och jag hamnade periodvis i destruktiva umgängen som busade mycket. Men med hjälp av musiken kunde jag lämna destruktiva mönster.

Musiken blev ett sätt för Paul Najjar att ta sig loss från destruktiva umgängen.

Toppa svenska listorna

Under gymnasiet började artisten pumpa ut sin musik. Sen gick det oerhört fort. Från koreansk pop till några sejourer i Los Angeles och tillbaka till Sverige.

– Att jobba med K-pop var en intressant sväng i min resa och jag lärde mig mycket av att jobba med det. Men jag längtade tillbaka till västvärldens musik, dansmusik, pop. I fyra år pendlade jag mellan Sverige och LA där jag fick smaka på det stora livet och jobbade med låtkskrivare och producenter. Jag jobbade med artister som Becky G och Fifth Harmony.

De senaste 5 åren har producenten sadlat om och främst arbetat med sitt soloprojekt. Och just nu är det Sverigelansering som gäller.

– Jag har främst jobbat för en internationell marknad och ett av mina mål just nu är att skapa ett namn här i Sverige – och sen jobba vidare i resten av världen

Vill skapa musikcommunity i Uppsala

Han är även engagerad i att coacha musikintresserade ungdomar i Uppsala, bland annat via Uppsala Music Camp.

– Jag vill ge tillbaka. När jag växte upp, drevs jag av att jag en dag kan leva på musiken. Att kunna visa den möjligheten för någon annan är ovärderligt för mig. Det är också oerhört kul för mig, jag inspireras av ungdomar. Och jag vill visa ungdomar att det går att nå ut till en internationell scen om man kommer från Uppsala.

Att Uppsalatalanger beger sig till Stockholm för att göra karriär tror Paul Najjar är problematiskt för hemstaden.

– Uppsala är en ganska intressant stad vad gäller musik och kultur – alla drar till huvudstaden. Jag skulle framöver vilja etablera en community här i Uppsala, visa att framgångsrika musiker lika gärna kan ha Uppsala som bas.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Han är aktuell med en ny säsong av podden ”Sekter”

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsalareportage

Uppsala

K-pop

Fifth Harmony

Stenhagen