Coronapandemin

Emma Spak om försenat Astra-vaccin: ”Oroväckande”

Av: 

Nora Fernstedt

NYHETER

Larmet från Astra Zeneca om kraftigt försenade vaccindoser oroar hela Europa.

Men Sverige står fast vid sin plan: alla svenskar som vill ska ha vaccinerats till midsommar.

– Än så länge håller vi kvar den målbilden. Men den är ju avhängig av att vi får fler leveranser, säger Emma Spak, chef för SKR:s hälso- och sjukvårdssektion.

Vaccinet ses av många som ljusglimten i slutet av den långa coronatunneln.

Därför var det ett minst sagt dystert besked svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astra Zeneca kom med i fredags: företaget kommer inte kommer kunna leverera lika mycket vaccin som de lovat.

Anledningen till förseningen är att det uppstått problem hos en underleverantör i Belgien, enligt företaget. En högt uppsatt EU-källa har tidigare uppgett för Reuters att det rör sig om hela 60 procent färre doser under årets första kvartal.

Det skulle i så fall innebära att EU får 31 miljoner doser fram till mars, i stället för de 80 miljoner som var planerade.

”Oroande – regionerna står redo”

Astra Zenecas vaccin ska godkännas i EU den 29 januari och levereras till Sverige den 15 februari. Den planen ligger kvar.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström har tidigare sagt till TT att han räknar med att Sverige får 700 000 doser i stället för en miljon den första månaden.

Men Emma Spak, chef för SKR:s hälso- och sjukvårdssektion, säger till Aftonbladet att det är för tidigt att säga exakt hur mycket färre doser regionerna kommer att få.

– Det cirkulerar mycket uppgifter runt leveranserna. Vi vill först få kvalitetssäkrade siffror. Det kommer regionerna att få via Folkhälsomyndigheten när vaccinen blir godkända, säger hon.

Men larmen om 60 procent färre doser är helt klart oroande, menar hon.

– Självklart vill vi ha stora leveranser som möjligt. Hamnar de efter förskjuts vår möjlighet att vaccinera under våren. Regionerna står ju redo att öka upp vaccinationstakten, det här påverkar deras planering, säger Spak.

Emma Spak.

Färre doser från Pfizer

Inte bara Astra Zeneca har dragit ner på doserna. Tidigare i januari minskade Pfizer sina leveranser, vilket inneburit att Sverige fått ungefär 25 procent färre doser under den här veckan.

Men målbilden har ännu inte rubbats: alla svenskar som vill ska ha vaccinerats till midsommar.

– Men det är ju absolut avgörande för vaccinationstaken att vi får in större leveranser, säger Emma Spak.

Är ni oroliga att det ska uppstå mer problem hos underleverantörer?

– Vi hoppas verkligen inte att det gör det. Att man levererar enligt de målbilder som satts upp. Hela EU är beroende av det.

I går kväll rapporterade tyska tidningen Bild att Astra Zenecas vaccin inte kommer att godkännas för personer över 65 år, eftersom det skulle ge för dåligt skydd. De uppgifterna tillbakavisas helt av läkemedelsbolaget.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Pulkaglädje för Irene, 92: ”Jag har längtat”

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Vaccin

Emma Spak

SKR, Sveriges kommuner och regioner

Covid-19

Astra Zeneca