Lärare visade Muhammedbilder – knivmördades

Av:  TT-Reuters

Franska poliser efter en attack mot två journalister utanför tidskriften Charlie Hebdos tidigare lokaler i Paris den 25 september. Arkivbild.
Franska poliser efter en attack mot två journalister utanför tidskriften Charlie Hebdos tidigare lokaler i Paris den 25 september. Arkivbild.

En historielärare knivmördades i en Parisförort efter att ha visat karikatyrbilder av profeten Muhammed under en lektion.

– En medborgare har mördats i dag för att han var lärare, och för att han lärde ut yttrandefrihet, säger president Emmanuel Macron.

Mordet utreds som terrorbrott.

Polisen sköt igen den misstänkta angriparen, en 18- årig man, efter attacken, rapporterar tv-kanalen BFMTV. Han hade då hotat polisen med ett knivliknande föremål i närheten av den plats i Parisförorten Conflans-Sainte-Honorine där mordet skedde.

Läraren fick huvudet avskuret, uppger polisen. Händelsen utreds av franska åklagare som ett terrorbrott. Det handlar om "ett mord med koppling till en terrororganisation", uppger åklagarmyndighetens antiterrorenhet.

"Ska inte splittras"

Läraren visade nyligen karikatyrer av profeten Muhammed på en lektion, vilket kan vara ett möjligt motiv till mordet.

– Hela landet står bakom sina lärare. Terrorister kommer inte splittra Frankrike, obskurantism kommer inte att vinna, säger Macron vid ett besök i närheten av brottsplatsen på fredagskvällen.

Frankrike har skakats av en rad terrordåd som iscensatts av islamistiska extremiströrelser. 2015 attackerades satirtidskriften Charlie Hebdos redaktion i Paris efter att ha publicerat Muhammedkarikatyrer. Tolv människor dödades. En rättegång inleddes nyligen mot flera personer med misstänkt koppling till attacken.

Skadade journalister

I slutet av september i år attackerades flera personer av en man beväpnad med köttyxa utanför Charlie Hebdos tidigare lokaler i huvudstaden. Två journalister skadades vid angreppet. Angriparen som enligt åklagaren drevs av extremistiska motiv, trodde att satirtidskriften fortfarande hade sin redaktion på platsen och ska ha planerat att tända eld på den.

Publisert: