Iran: Israel bakom ”terror” mot atomanläggning

TT-AFP

Publicerad 2021-04-12

Iran anklagar ärkefienden Israel för att ligga bakom söndagens tillbud på kärnenergianläggningen Natanz.

Regimen i Teheran utlovar hämnd.

Följ ämnen
Israel
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Arkivbild.

Iranska myndigheter beskriver händelsen som "kärnenergiterrorism".

– Sionisterna vill hämnas eftersom vi har varit framgångsrika i arbetet med att lyfta sanktionerna. De har sagt rakt ut att de inte kommer att tillåta detta. Men vi kommer att hämnas på sionisterna, säger utrikesminister Mohammad Javad Zarif i statlig tv och syftar på Israel.

Strömavbrott

En person som påstås ha orsakat ett strömavbrott i en av produktionshallarna vid den underjordiska anrikningsanläggningen har identifierats, enligt den halvofficiella iranska nyhetssajten Nournews som hänvisar till underrättelsekällor. Några fler detaljer om den misstänkte framkommer dock inte.

Flera israeliska medier har rapporterat att Mossad låg bakom sabotaget, med hänvisning till källor inom underrättelsetjänsten. Israels regering har inte kommenterat.

Natanz är en av Irans största anläggningar för urananrikning och startade så sent som i lördags tre nya centrifuger vid en ceremoni ledd av president Hassan Rohani.

Åtgärden är i strid med Irans åtaganden enligt 2015 års kärnenergiavtal med de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Ryssland. Regimen i Teheran ser sig dock inte bunden av överenskommelsen sedan USA drog sig ur avtalet och införde sanktioner mot Iran.

I förra veckan inleddes EU-ledda Iransamtal i Wien, som beskrivs som ett närmande mellan Washington och Teheran.

Utvärderar skador

Ingen kom till skada vid söndagens incident vid Natanz och några radioaktiva utsläpp ska inte ha skett i samband med händelsen, enligt den iranska nyhetsbyrån Fars.

Utrikesdepartementets talesperson har sagt att de materiella skadorna utvärderas och att Iran kommer att byta ut skadade centrifuger mot mer avancerade.