Amerikanerna litar mer på militären än på Trump

NYHETER

En majoritet av USA:s befolkning litar mer på att militären kan hantera Nordkorea-krisen på ett ansvarsfullt sätt än den egna presidenten.

Det visar en undersökning gjord av Washington Post/ABC News.

Två tredjedelar motsätter sig även ett förebyggande militärt anfall.

Foto: REUTERS X00157
Trump.

Det hätska tonläget mellan USA och Nordkorea samt den militära upptrappningen i området har fått amerikanerna att hysa tvivel.

Enligt en färsk undersökning från Washington Post/ABC News säger sig nämligen en majoritet av USA:s befolkning lita mer på militären i frågan om att hantera Nordkorea på ett ansvarsfullt sätt än på den egna presidenten.

Enligt undersökning tror endast 37 procent att Trump kan hantera situationen medan 42 procent inte tror det alls, medan 72 procent av de tillfrågade säger att de helt eller ganska mycket litar på de militära ledarna.

Knappt 8 procent tror att Kim Jong-un kan agera ansvarsfullt i frågan.

Vill se mer diplomatiska lösningar

Dessutom motsätter sig två tredjedelar av amerikanerna ett förebyggande militärt anfall mot Nordkorea, samtidigt som tre fjärdedelar stödjer hårdare ekonomiska sanktioner mot Nordkorea i ett försök att avveckla kärnvapen.

Undersökningen, som genomfördes 18–21 september, kom vid en tidpunkt där flera militära ledare, däribland USA:s försvarsminister James Mattis och utrikesminister Rex Tillerson, till skillnad från överbefälhavaren Trump, tryckt på en mer diplomatisk inställning i hanteringen av Nordkorea.

70 procent – Nordkorea är ett hot

Förtroendet för Trump gällande hanteringen av Nordkorea är dock politiskt färgad då 11 procent av demokraterna och 36 procent av de oberoende säger att de litar på att Trump kommer att agera ansvarsfullt medan tre fjärdedelar av republikanerna säger att de litar på presidenten.

Oavsett partifärg är dock 70 procent av amerikanerna överens om att Nordkorea utgör ett allvarligt hot mot USA och sammantaget är stödet för president Trumps arbete lågt då 39 procent av amerikanerna godkänner hans jobbprestationer medan 57 procent misstycker.

Trump hånar Kim Jong-un med nytt smeknamn 00:53
ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

USA