Rysk oppositionsledare gripen i Moskva

avAlexandra Carlsson Tenitskaja, Kenan Habul

NYHETER

Oppositionsledaren Aleksej Navalny har gripits vid en demonstration i centrala Moskva, rapporterar Reuters.

Ytterligare 700 personer har gripits i antikorruptionsdemonstrationer i Ryssland, rapporterar AFP.

1 av 6 | Foto: MAXIM SHEMETOV / REUTERS
Här grips oppositionsledaren Aleksej Navalny.

Aleksej Navalny har sagt att han hoppas på över 15 000 deltagare i Moskva. Enligt flera ryska medier som hänvisar till poliskällor ska det ha dykt upp sju till åttatusen demonstranter i Moskva.

"Jag uppmanar er att delta i protesterna. Om vi fortsätter tiga och stannar hemma kommer de att fortsätta att stjäla från oss", skrev han i sitt nyhetsbrev i fredags.

Upprinnelsen till demonstrationerna, som ska vara de största sedan 2011–2012, är Navalnys korruptionsanklagelser riktade mot premiärminister Medvedev.

Söndagens händelse omnämns mycket sparsamt i stora rikstäckande, ryska medier så som RIA Novosti, NTV och tv-kanalen Rossia 1. Den förstnämnda statligt ägda nyhetsbyrån rapporterar endast om några enstaka gripna. Dessutom vinklas hela deras text på att det var en illegal demonstration. Oppositionsledaren Navalny omnämns inte alls.

Folkmassan sluter sig runt polisbilen

Däremot rapporterar vissa privata medier om mass-gripandena, så som tidningen Kommersant och Moskovskij komsomolez. Båda tidningarna hänvisar till vittnen på plats samt uppgifter som publicerats i sociala medier.

Enligt Moskovskij Komsomolez, ska en folksamling ha slutit sig runt polisekipaget i vilket Navalny hålls gripen, i syfte att inte låta fordonet lämna platsen.

Enligt den oberoende tidningen Novaja Gazeta, grips människor på demonstrationer i städer över hela landet. I Sankt Petersburg ska minst 2000 personer ha marscherat mot vinterpalatset i centrala staden, rapporterar tidningen. Där ska en demonstrant ha kastat något mot polisen. Han har nu gripits.

Roffat åt sig för miljarder

Enligt Navalny har Medvedev roffat åt sig vingårdar, yachter och herrgårdar till ett värde av en miljard amerikanska dollar, skriver Washington Post.

Navalny har beskrivits som president Vladimir Putins värsta fiende. Han ställdes inför rätta för några år sedan i en internationellt uppmärksammad rättegång.

På på söndagen rapporterade nyhetsbyrån Reuters om att polisen ännu en gång hade gripit Navalny. Det skedde vid 13-tiden i centrala Moskva.

Inga tillstånd för demonstrationer

Bilder från den ryska huvudstaden visar hur poliser bär i väg demonstranter, redan innan demonstrationerna hunnit starta.

Demonstrationerna har inte fått tillstånd av myndigheterna och Moskvapolisen har uppmanat folk att inte delta.
– Vi varnar för att alla försök att genomföra icke tillståndsgivna evenemang, svarade Dimitrij Peskov, talesperson för president Vladimir Putin, som sade att myndigheterna kommer att vidta "alla nödvändiga åtgärder för att förhindra provokationer", rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

– Förbud intresserar mig inte, ska Aleksej Navalny ha sagt och fortsatt uppmana folk att ansluta sig till demonstrationerna, skriver Komsomolskaja Pravda.

Tidningen skriver också att deltagande i otillåtna demonstrationer kan leda till cirka 3000 kronor i böter, 100 timmar i dagsböter, eller frihetsberövande i upp till 15 dygn.

ARTIKELN HANDLAR OM

Moskva