Kockens förslag: Byt ut ketchupen i skolan

Av: Christina Smedbakken

Publicerad:
Maten på bilden har inget samband med texten.
Foto: TT/Montage
Maten på bilden har inget samband med texten.

Plocka bort ketchupen från skolmatsalen när det serveras pasta med köttfärssås. Det uppmanar kocken Jonny Lindroos från Värnamo i ett medborgarförslag, skriver Värnamo nyheter.

– Det verkar vara en känslig fråga, säger han till Aftonbladet.

En tjusig, tät spiral av ketchup på toppen av en portion köttfärssås och spagetti – vem känner inte igen den bilden? Flaskan med den röda såsen är ett obligatorium på många matbord och skolans matsal är ofta inget undantag. Kocken Jonny Lindroos, 41, från Värnamo vill dock sätta ned foten mot ketchupens framfart.

”Synd att barnen lär sig äta ketchup”

I ett medborgarförslag till kommunen föreslår han att ketchupen ska plockas bort från skolmatsalarna – åtminstone när det serveras pasta med köttfärssås.

– Det finns så mycket godare saker att ha till den rätten. Parmesanost är en klassiker till exempel. Så det är ju synd att man lär barnen att äta ketchup till köttfärssås. Men finns det ketchup så tar de ju, säger han.

Jonny, som själv vikarierat i skolkök, förklarar att det inte är en fråga om ketchupens nyttighet. Inte heller handlar det om att minska mängden socker skolbarnen får i sig. För honom är det helt enkelt en fråga om smak.

– När man dränker köttfärssås med ketchup så smakar det inte köttfärssås längre, då smakar det bara ketchup. Det är väl där min frustration ligger, säger han.

Infekterad fråga

Sedan Jonnys medborgarförslag omskrevs i Värnamo nyheter har han fått blandade reaktioner. Han berättar att många håller med honom, men att vissa även misstolkat hans förslag. Han upplever att ketchupfrågan blivit infekterad.

– Många har säkert redan innan pratat om ketchupens vara eller icke vara. Då kanske man läser in mer än det egentligen gäller. Många tolkar det som att det är sockret som är problemet, eller att jag vill ta bort ketchup till alla rätter. Men det är inte det frågan handlar om, säger han.

Han förväntar sig inte att kommunen ska ge honom gehör i frågan, men känner ändå att han gjorde rätt som sade sin mening.

– Jag tror att de kommer att säga att parmesan inte finns med i upphandlingen. Så kan man lätt ducka denna typ av frågor. Men vi får se vad de säger. Det har ju åtminstone blivit lite diskussion om det nu, säger han.

Publicerad: