Tågförarens manöver som räddade liv

avAlexandra Carlsson Tenitskaja

NYHETER

Mannen som körde tåget i S:t Petersburgs tunnelbana när den kraftiga explosionen ägde rum hyllas som en hjälte.

I stället för att stoppa tåget mitt mellan två tunnelbanestationer fortsatte han köra.

– Manövern var avgörande för att undvika ytterligare offer, säger utredningsledaren Svetlana Petrenko under en presskonferens.

1 av 5 | Foto: @DARIIIIIINA / TT NYHETSBYRÅN
Bild från ögonvittne strax efter explosionen i S:t Petersburg.

En kraftig detonation i en tunnelbanevagn mellan två stationer i centrala S:t Petersburg skakade Ryssland på måndagen.

Minst 14 människor dödades och ett 50-tal skadades av sprängningen i tunnelbanan, som senare visade sig vara ett terrordåd.

Bomben detonerade mellan stationerna Sennaja Plosjtjad och Tekhnologitjeskij Institut. När tågföraren hörde den kraftiga smällen från en av vagnarna bakom honom, stannade han inte tåget. Istället lät han det rulla in på perrongen på stationen Tekhnologitjeskij Institut. Manövern möjliggjorde att de skadade personerna i den berörda vagnen kunde få hjälp och vård mycket snabbt, jämfört med om tåget blivit kvar mellan de två stationerna.

– Föraren tog det rätta beslutet att fortsätta köra. Det är inte uteslutet att manövern var avgörande för att undvika ytterligare offer, säger Svetlana Petrenko till under en presskonferens som flera ryska medier tagit del av.

Belönas med hederspris

Enligt ett officiellt uttalande från S:t Petersburgs tunnelbana, kommer tågföraren att belönas med ett hederspris, rapporterar RIA Novosti.

Vid stationen Tekhnologitjeskij Institut samlades människor under kvällen för att tända ljus och lämna blommor för att hedra dödsoffren.

TV-kanalen Ren TV har pratat med Igor Maslov som stod på perrongen till Teknologicheskij Institut. Han vittnar om en kaosartad situation minuterna efter att bomben detonerat.

”Folk klättrade ut genom vagnens rutor”

– Jag stod med en kompis på stationen precis där tåget stannade. När det kom in till stationen, fattade ingen över huvud taget vad som hade hänt. Tågets dörrar var helt förvridna och skrapade mot tunnelns väggar, berättar Igor Maslov för Ren TV.

Och fortsätter:

– Alla stod som fastfrusna. När tåget stannade rusade det folk mot det från alla håll. I vagnen där explosionen hade skett, klättrade människor ut genom rutorna vars glas var helt sönderslaget.

Han berättar också att han snart insåg att det kunde vara farligt att vara kvar på stationen. Så han och hans kompis rörde sig mot utgången.