Årets bild – prisregn över Aftonbladets fotograf

NYHETER

På lördagen delades Årets bild ut – och det blev storslam för Aftonbladets fotograf Magnus Wennman.

Fjolårets storvinnare hamnade återigen i prisregnet och gick hem med sju förstapriser – bland dem pokalen för årets fotograf.

– Jag är jättetacksam över alla priserna, och att bilderna uppmärksammas och får en skjuts, säger Magnus Wennman.

Anna Tärnhuvud kammade hem andrapris i årets multimedia och Urban Andersson tog brons i årets nyhetsbild utland.

Aftonbladet var på plats i Linköping där Årets bild-galan gick av stapeln.

Förra året vann tidningens fotografer hela tolv priser. Sju av dem gick till Magnus Wennman, som kammade hem kvällens prestigebuckla ”Årets bild”, för bilden av femåriga Lamar i hyllade bildserien ”Där barnen sover”.

I år tangerade Wennman succén, men den här gången i enkom förstaplaceringar.

– Det är helt galet och nästan så man skäms lite över att få så många. Jag samlar statyetterna i mitt kontor hemma. Det börjar bli en del, säger Magnus Wennman.

Aftonbladetfotografernas första utmärkelse blev en dubbel när Magnus Wennman och Anna Tärnhuvud tog första och andra pris i årets multimedia.

Urban Andersson tog brons i årets nyhetsbild utland, medan guld gick till – Magnus Wennman.

När det var dags för årets vardagsbild utland och årets bildreportage utland var det återigen dags för Magnus Wennman att resa sig och hämta förstapriset från scenen.

Dessutom vann Wennman årets porträtt och årets porträttserie för bildreportaget ”Ljuspunkter”. Reportaget skildrar cancersjuka barns liv och drömmar.

– Den var fantastisk att göra. Jag fick uppgiften att porträttera barnen och kom på idén att sätta ljuspunkter vid deras diagnoser. Barnen tyckte att det var kul att vara med. Jag har fått fina reaktioner, det känns bra när det är ett känsligt ämne, säger Magnus Wennman.

1 av 13 | Foto: Anna Tärnhuvud
ARTIKELN HANDLAR OM

Fotografi