Vill göra det lättare att avlägsna tiggare – ny lag ska gälla från juli

1 av 3
NYHETER

Som Aftonbladet tidigare avslöjat vill Socialdemokraternas partiledning göra det lättare att avhysa tiggare från privat mark.

Den nya lagen föreslås gälla från den 1 juli, skriver DN.

– Om vi inte stävjar det här riskerar vi att få kåkstäder, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till tidningen.

I tisdags kunde Aftonbladet avslöja att Socialdemokraternas partiledning i ett förslag till kongressen i april tar upp nya riktlinjer i tiggerifrågan. S-ledningen vill bland annat göra det lättare att avhysa folk från otillåtna bosättningar på privat mark. I morgon, måndag, lämnar regeringen in en remiss till lagrådet, skriver DN.

– Det här är angeläget. Vi kan inte ha en ordning där några tar sig rätten att bosätta sig på andra människors mark. Om vi inte stävjar det här riskerar vi att få kåkstäder, det gäller att sätta stopp, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till DN.

Räknar med minskning

I nuläget måste privata markägare som vill avhysa folk som bosatt sig otillåtet först identifiera personerna. Om det nya förslaget blir verklighet ska det inte längre vara ett krav.

Morgan Johansson säger till DN att de otillåtna bosättningarna verkar ha minskat på sistone.

– Men det är ändå viktigt att vi har effektiva rättsmedel på plats så att vi ser till att upprätthålla respekt för enskilda människors egendom. Med det nya lagförlaget räknar vi med att antalet otillåtna bosättningar kommer att minska ytterligare, säger han.

Kan begränsas i kollektivtrafik

Utöver förslaget om att göra det lättare att avhysa folk vill S-ledningen göra en översyn av ordningslagen.

– Det kan till exempel innebära en begränsning av möjligheten till penninginsamling på kommersiella ytor och kollektivtrafik, har partisekreterare Lena Rådström Baastad tidigare sagt till Aftonbladet.

Något generellt tiggeriförbud är det dock inte tal om.

LÄS OCKSÅ:

BÅDA SIDOR: Borde tiggeri förbjudas? Bästa argumenten – för och emot

ARTIKELN HANDLAR OM