Stockholm Arlanda Airport

Känd flygkapare: Därför bombhotade jag planet på Arlanda

Av: 

Christoffer Nilsson

John Granlund

NYHETER

1993 klev mannen ombord på ett flygplan med skarpa handgranater och krävde att bli förd till USA – men greps till slut på svensk mark.

Nu säger han sig ligga bakom bombhotet mot passagerarplanet på Arlanda i går kväll – som han ringde in från Nederländerna.

– Utredningen av det här ärendet hanteras av den svenska polismyndigheten så vi kan inte lämna några kommentarer, säger Ward Bezemer, talesman på Nederländernas säkerhets- och justitieministerium.

Planet skulle lyfta från Arlanda till Phuket på torsdagskvällen när piloten fick vända tillbaka till gaten.

Orsaken var att ett bombhot hade riktats direkt mot planet.

Polisen fick kännedom om hotet vid 21.33 på torsdagskvällen.

– Planet evakuerades vid 23.30 och flyttades till en säker plats inne på Arlanda. Det var 285 personer plus besättningen som evakuerades, säger Anna Westberg vid polisen i Region Stockholm.

Vill bli gripen

Aftonbladet har varit i kontakt med en man som är rysk medborgare och i 50-årsåldern som uppger att han ligger bakom bombhotet i går kväll. Mannen har en lång historia av bombhot mot luftfart, som han också dömts för, och uppfattar sig själv som i strid med svenska myndigheter.

Han säger att bombhotet ringdes in från Schipol-flygplatsen i Amsterdam.

– Mitt mål är att bli gripen. Jag har gjort samma sak många gånger förut.

Och flera uppgiftslämnare med insyn i ärendet backar upp hans historia genom att bekräfta att att hotet är inringt från Schipol. Enligt Aftonbladets källor uppgav en person i telefonsamtalet att en bomb finns placerad i en av väskorna som lastats ombord på Thai Airways flight TG963 från Stockholm till Phuket.

Efter att uppgifterna kommit in till holländsk polis ska svenska myndigheter omgående ha kontaktats.

Först vid 17-tiden i dag kunde svensk polis konstatera att det inte finns någon bomb på planet men ärendet utreds fortsättningsvis, som luftsabotage och grovt olaga hot.

– Det finns ingen frihetsberövad i ärendet, säger Eva Nilsson på polisens regionledningscentral i Stockholm.

Hänvisar till Sverige

Holländsk militärpolis, som hanterar händelser på Schipol-flygplatsen, bekräftar att man är inkopplad i fallet men hänvisar alla kommentarer till landets säkerhets- och justitieministerium.

– Utredningen av det här ärendet hanteras av den svenska polismyndigheten så vi kan inte lämna några kommentarer, säger Ward Bezemer, talesman på ministeriet till Aftonbladet.

1993 utförde den aktuella mannen en uppmärksammad flygplanskapning – som fick ett dramatiskt slut i Sverige.

Bärandes på två handgranater klev han ombord ett ryskt inrikesplan och tvingade piloten att flyga mot USA. Planet landade i Sverige där mannen kunde gripas efter förhandling.

Mannen utlämnades till Ryssland där han dömdes till 12 års fängelse för flygplanskapning, olaga frihetsberövande samt olaga vapeninnehav.

I augusti 2015 dömdes han av Attunda tingsrätt till fängelse för flygplatssabotage efter att ha bombhotat ett SAS-plan. Påföljden blev nio månaders fängelse samt utvisning med livstids förbud att återvända till riket.

”Är en protestaktion”

Året dessförinnan dömdes mannen för luftfartssabotage efter ett ha bombhotat ett flygplan som nödlandade på Landvetter 2014.

”NN (Mannens namn, reds anm.) har anfört bl.a. följande. Det är riktigt att han kommer att begå brott av liknande slag på nytt om han inte får stanna permanent i Sverige. Om han inte blir utvisad finns det dock ingen anledning för honom att begå brott”, står det i rättshandlingar om den händelsen.

I samtal med Aftonbladet påstår mannen att han tänker överlämna sig till nederländsk polis samt att hans mål är att överlämnas till Sverige.

– Därför att jag kräver rättvisa. Jag sätter mig själv i fängelse. Det är en protestaktion, säger han.

I slutet av februari i år skrev mannen ett brev till det svenska justitiedepartementet där han radar upp en lång rad anklagelsepunkter mot svenska myndigheter. Bland annat kräver han en ursäkt för att Kriminalvården skulle ha hållit honom kvar i fängelse under två månader längre än vad som slagits fast i hans senaste dom för luftfartssabotage.

Nu uppger han att det senaste bombhotet grundar sig i att han inte fått något svar från svenska myndigheter.

– Myndigheterna måste skriva ett svar, säger mannen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Byt till ett smart elavtal helt utan bindningstid. Just nu! 6 månader utan fast avgift, klicka här.

Greenely.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Stockholm Arlanda Airport

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm Arlanda Airport

Brott

Amsterdam

Flygtrafik