Israels spydiga svar till Wallström: ”Vi är djupt tacksamma”

avAlexandra Carlsson Tenitskaja

Utrikesminister Margot Wallström säger att Sverige kommer att tillsätta ett särskilt sändebud för att verka för en lösning i Israel-Palestinakonflikten.

Uttalandet möttes av en mycket sarkastisk kommentar från Israel.

– Vi är djupt tacksamma, varför kunde de inte ha kommit tidigare? sa Israels utrikesministers presstalesman till The Israel Times.

Foto: Lotte Fernvall
Margot Wallström, utrikesminister.

Under onsdagen presenterade Margot Wallström Sveriges utrikespolitiska deklaration för 2017. Bland annat talade hon om Sveriges feministiska utrikespolitik och oron för Rysslands allt mer aggressiva militära agerande.

Vid ett tillfälle nämnde hon kort Israel-Palestinakonflikten.

– Sverige fortsätter verka för en lösning i Israel-Palestinakonflikten och tillsätter ett särskilt sändebud, sa Margot Wallström i riksdagen under utrikespolitiska debatten.

”Äntligen”

Detta uttalande fick Israels utrikesminister att se rött. I en intervju med The Israel Times, uttalade sig hans presstalesman Emmanuel Nahshon minst sagt sarkastiskt.

– Sveriges regering har gjort extraordinära framsteg i att bringa fred över hela världen. Vi är djupt tacksamma för att deras beslut att äntligen göra slut på den här regionens sjukdom. Varför kunde de inte ha kommit tidigare?

Margot Wallströms presstalesman Pezhman Fivrin säger att utrikesministern inte har någon anledning att kommentera sådana uttalanden.

– Vi har naturligtvis ingen anledning att göra det. Det är många länder som har ett särskilt sändebud i Israel-Palestinakonflikten och även Sverige kommer inom kort att utse en diplomat. Det blir ett bra sätt att kunna vara delaktig i den frågan internationellt och vara Sveriges röst, säger han till Aftonbladet.

Men blir ni inte modfällda när ni blir bemötta på det här sättet?

– Jag tänker som sagt inte kommentera det. Det finns ingen anledning att kommentera enskilda uttalanden, säger Pezhman Fivrin.

Mötts av sarkasm förr

Det är inte första gången Israels utrikesdepartement gör att syrligt uttalande gentemot Sverige.

2014, när Sverige erkände Palestina, togs inte heller det beskedet emot med någon särskild värme.

– Sveriges regering måste förstå att situationen i Mellanöstern är mer komplicerad än att montera ihop en Ikeamöbel, sa Israels utrikesminister Avigdor Lieberman.

I det fallet var Wallström dock inte sen med att svara.

– Jag tycker att hans uttalande är ett tecken på humor. Jag skickar gärna ett platt paket från Ikea som Avigdor Lieberman kan montera ihop. Han kommer upptäcka att man behöver en partner, att man måste samarbeta och att man behöver en bra manual, säger Wallström till CNN:s ankare Hala Gorani i programmet ”The world right now”.

ARTIKELN HANDLAR OM