Experten: Trump sjunger Israels sång

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Netanyahu och Trump.
NYHETER

Onsdagens presskonferens mellan USA:s president Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gav fler frågor än svar menar statsvetaren Anders Persson vid Lund universitet.

– Jag äta upp alla mina böcker om Mellanöstern om de lyckas lösa en deal med arabländerna utan att palestinierna får en schysst lösning.

Under onsdagen hölls en presskonferens mellan USA:s president Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Vita huset.

Många har hoppats att mötet mellan ledarna ska bringa klarhet i hur USA:s Mellanösternpolitik kommer att påverkas av presidentskiftet.

Men enligt Anders Persson, statsvetare vid Lunds universitet med inriktning på Mellanöstern och Israel-Palestinakonflikten lämnade presskonferensen fler frågor än svar.

Trump sa att han kan tänka sig båda lösningarna och att han är nöjd med det som båda parterna vill. Vad säger det om hans inställning till konflikten?

– Han lämnar ju hela spektrat av lösningar öppna, och tar varken avstånd men förespråkar inte heller en tvåstatslösning. Samtidigt presenterar han ju inte heller några andra alternativ.

– Trump tänker utanför boxen men lämnar boxen tom vilket ger det han säger väldigt lite substans.

Anders Persson framhåller även att den kamratliga andan som rådde med kramar och ryggdunk befäster att Trump ”sjunger Israels sång”.

– Jag har aldrig sett att man avbryter en presskonferens för att kramas.

Vad var det för nytt som framkom under presskonferensen?

– De pratar ju om en regional fredsträvan med arabländerna som kan liknas vid en storfred men även där är det mycket snack och lite substans. Jag är den första att välkomna en sådan lösning men den stora frågan är hur man ska få med arabstaterna på detta om man inte kan erbjuda palestinierna en schysst lösning?

– Om man lyckas med det så ska jag äta upp alla mina böcker om Mellanöstern.

Trump säger att han hoppas att Israel avvaktar med fler bosättningar på Västbanken. Vad säger det om hans inställning till konflikten?

– Det är ju i princip den enda kritiken han ger under hela presskonferensen samtidigt som det är motsägelsefullt då han inte ger något svar på vad det annars ska vara där.

Vad betyder alla dessa uttalanden kring Israel från Trump?

– Hela grejen med Trump är att han är så oförutsägbar. Man vet aldrig vad han kommer att göra. Antingen är detta är en del i hans jättesmarta strategi eller så är det bara ad hoc politik där han ändrar sig dag för dag. Han har ju en tendens att influeras av den sista personen han möter. I dag var det Netanyahu, imorgon är det någon annan.

I flera decennier har USA:s presidenter stöttat en tvåstatslösning. Omkullkastar han nu inte decennier av amerikansk utrikespolitik?

– Jag tyckte att han öppnade dörrar istället för att stänga dem. Men om han bestämmer sig för att ta avstånd från en tvåstatslösning så går vi definitivt in i en ny era.

Trump säger att palestinierna måste erkänna Israel annars kan inget avtal göras.

– Jag tycker det är helt befogat. Man kan inte skapa fred om den ena sidan inte erkänner den andra. Man kan inte använda sig av terroristpropaganda i skolor och på fritidsgårdar som palestinierna gör.

Trump ska ju även ”fixa en fantastisk deal” – hur kommer det att gå?

– Jag är den första som hoppas att detta kommer att lösa sig. Samtidigt är det som Trump ger bort en julklapp. Frågan är bara vad den innehåller. Paketet kan ju vara tomt.

Trump sa att FN har varit orättvisa mot Israel – håller du med?

– Det är delvis en befogad kritik. Det är ingen tvekan om att Israel behandlats annorlunda och dömts hårdare överlag. Detta är ju en konflikt som har fått en helt annan status och uppmärksamhet än andra.

ARTIKELN HANDLAR OM