Nordkorea och handel på bordet under Trumps möte med Xi

avMalin Johansson

NYHETER

Kan två personer tillsammans lösa alla världens problem? Förmodligen. Det påstod åtminstone USA:s president Donald Trump efter ett möte med Kinas president Xi Jinping.

– Mina känslor mot dig är varma, sa Trump till Xi.

– Jag ser fram emot många års arbete för att lösa inte bara våra problem, utan även världsproblem. Jag tror att vi kan lösa nästan alla, förmodligen alla, sa Trump efter det möte som tog plats på torsdagen lokal tid I Peking.
Under Trumps besök i den kinesiska huvudstaden har de två presidenterna bland annat diskuterat handel och Nordkorea.

Tidigare i år har Trump uttalat att han vill se Kina sätta större press på Nordkorea. Han nämnde specifikt Kina, tillsammans med Ryssland, när han uppmanade världen att följa FN:s säkerhetsråds beslut. Det handlar bland annat om sanktioner mot Nordkorea, som Trump vill att landets viktigaste handelspartner Kina ska följa.

Efter mötet i Peking uttryckte Trump tillförsikt, och sa att både han och Xi tror att en ”lösning finns” gällande Nordkoreafrågan.

Handeln ska bli ”rättvis och fantastisk”

Gällande handeln mellan USA och Kina var Trump kritisk mot tidigare amerikanska regeringar, som han menar skapat en orättvis relation.

– Den har satts ur balans, men den kommer att bli rättvis och fantastisk för oss båda, sa han.

Xi menade att samarbete är nyckeln till en god relation mellan länderna.

– Bara en situation som gynnar både USA och Kina kan leda till en bättre framtid, sa han.

Under vistelsen har handelsavtal om 250 miljarder dollar tecknats.

Kunglig behandling

Under besöket har det amerikanska presidentparet välkomnats med pompa och ståt – bland annat fick de en privat visning av den Förbjudna staden.

Om det är den kungliga behandlingen som imponerat på Trump är oklart, men efter onsdagens möte med president Xi stod det klart att han är nöjd med besöket.

– Mina känslor mot dig är mycket varma, som sagt finns det väldigt bra kemi, sa han.

Så har Trump twittrat om länderna 01:10
ARTIKELN HANDLAR OM

Kina

Xi Jinping