Tripadvisor varnar för sexuella övergrepp - märker ut hotell

avMalin Johansson

NYHETER

Tripadvisor raderade kommentarer som varnade för sexuella övergrepp på hotell.

Efter kritik väljer nu resesajten att varna för hotell där många händelser rapporteras.

– Hotellen kommer bli tvungna att ta det på allvar, säger en reseexpert.

Samtliga av de utpekade hotellen ligger i Mexiko

Användare larmade om sexuella övergrepp på hotell på resesajten Tripadvisor, men företaget valde att radera kommentarerna. De uppger att det är av språkskäl, och att de bara vill släppa igenom ”familjevänligt” språk på hemsidan.

Men efter kritiken har resesajten en ny funktion, som tidningen New York Times skriver om: en speciell märkning för att varna för hotell där händelser rapporterats.

Märkningen består av en ruta med röd text. Den som till exempel vill boka ett rum på hotellet Grand Velas Riviera Maya i Playa del Carmen i Mexiko möts av den här texten:

”TripAdvisor har under den senaste tiden uppmärksammats på rapporter i media eller evenemang som rör den här verksamheten och som kanske inte tas upp i de omdömen som visas för objektet. Därför kan det vara en god idé att du gör ytterligare efterforskningar för att få information om verksamheten när du gör dina resplaner.”

Kommitté ska avgöra vilka som märks ut

Varningen kommer finnas på de berörda hotellen i upp till tre månader - med möjlighet till förlängning.

– Vi kommer märka ut alla hotell där vi tror att det finns pågående problem gällande säkerhet, hälsa eller diskriminering. Vi tittar på rapporter både från våra egna användare och från media när vi avgör vilka hotell som ska märkas ut, uppger Tripadvisor för Aftonbladet.

Arbetet kommer skötas av en kommitté.

– Den består av anställda från Tripadvisor. Idag är tre hotell märkta, alla i Mexiko, men vi tror att det kommer bli fler när vi får mer information, uppger Tripadvisor.

”#metoo visar hur viktigt det är”

Ingela Schönning är kommunikationschef på reseföretaget Resia, och hon ser en bakgrund till initiativet.

– Debatten kring #metoo har visat hur viktigt det är att frågan finns på agendan överallt. Det finns ett stort engagemang kring att dela upplevelser, säger hon.

Hon drar paralleller till barnsexhandel, och hur man fått resenärer att engagera sig mot det.

– Organisationen Ecpat har skapat en app som gjort stor skillnad. Den samlar resenärers anonyma vittnesmål om barnsexhandel, som skickas till lokala polisstationer så att polis kan utreda på plats. Det skulle nog vara effektivt med en liknande app för sexuella övergrepp, säger hon.

– Hotellen kommer att vara tvungna att ta berättelserna på allvar.

ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo

Hotell