Misstänkta terrorattacken på Manhattan

Åtta döda efter misstänkt terrordåd i New York

Av: 

Joakim Magnå

NYHETER

Sayfullo Saipov, 29, plöjde fram i en hyrd pickup på en cykelbana på nedre Manhattan i New York. Åtta personer dödades och elva skadades.

Polisen sköt och grep uzbeken efter att han kraschat in i en skolbuss.

– Det här är ett terrordåd, ett fegt terrordåd, säger borgmästaren Bill de Blasio.

En handskriven lapp tyder på IS-koppling, enligt uppgifter till New York Times.

Det misstänkta terrordådet inträffade i ett område några kvarter från World Trade Center, Freedom Tower och minnesplatsen för de fallna tvillingtornen.

Gärningsmannen kom körande i en pickup på Houston Street på västra Manhattan vid 15-tiden på tisdagseftermiddagen, lokal tid.

Han körde över en trottoarkant och in på gång- och cykelbanan vid West Street längs med Hudson-floden i stadsdelen Tribeca vid 15.05. Där fortsatte han söderut och mejade ner ett stort antal intet ont anande personer på det populära stråket. Pickupen kolliderade sedan med en skolbuss utanför Stuyvesant High School på Chambers Street.

Föraren klev ur fordonet med två skjutvapen – som senare visade sig vara en luftpistol och ett paintballvapen. Vittnen hörde honom ropa ”Allahu akbar”, arabiska för ”Gud är större”, uppger polisen.

Åtta personer dödades och elva skadades i attacken.

– I dag har oskyldiga dödats på nedre Manhattan. Oskyldiga som promenerade och cyklade i solen. Det är en tragedi av största magnitud, säger James O’Neill, chef för New York-polisen, på en presskonferens.

Utreds av FBI som terrorism

En polisman som var i närheten ingrep när gärningsmannen gick ur bilen.

– Han hade två skjutvapen när han lämnade fordonet. En uniformerad polis konfronterade honom och sköt honom i buken. Polismannen räddade liv, säger James O’Neill.

Den misstänkte har identifierats som 29-årige Sayfullo Habibullaevic Saipov, rapporterar flera amerikanska medier med hänvisning till poliskällor. Han kom som invandrare från Uzbekistan till USA 2010, enligt NBC.

Han har ett green card, det vill säga permanent uppehållstillstånd, och har bott i Tampa i Florida och Paterson i New Jersey, skriver New York Times.

Efter att ha skjutits fördes han till sjukhus med allvarliga skador.

FBI:s antiterrorenhet har tagit över ansvaret och utreder händelsen som terrorism.

Enligt uppgifter till New York Times har en handskriven lapp hittats nära pickupen, texten pekar mot att Sayfullo Saipov svurit trohet till terrorgruppen IS.

Fem argentinare döda

Sex av offren dödförklarades på platsen, alla män. De två andra dog på sjukhuset Bellevue. Elva personer är allvarligt skadade men inte livshotande, enligt räddningstjänsten. Det kan finnas fler skadade som uppsökt sjukhus på egen hand.

Argentinas utrikesdepartement uppger för nyhetsbyrån AP att fem argentinska medborgare finns bland de döda. Även en belgare har bekräftats död.

Fyra av de skadade, två vuxna och två barn, befann sig på skolbussen.

– Det som hände var att det var en bilkrasch ... han hoppade ut ur en av bilarna. Han hade två skjutvapen. Han sprang runt på Chambers och någon började jaga honom, säger en 14-årig skolelev till kvällstidningen New York Post.

– Jag hörde mellan fyra och sex skott – alla började springa.

Ett annat vittne berättar för New York Daily News:

– Jag trodde först att det var ett halloween-bus eller liknande, säger Tawhid Kabir, 20.

– Jag såg killen springa omkring i en cirkel och förstod att det var allvar.

”Plågsam dag”

Fordonet tillhör detaljhandelskedjan Home Depot. Företaget uppger för NBC att det är en hyrbil som hämtats i New Jersey och att man samarbetar med polisen.

Borgmästaren Bill de Blasio och delstaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo besökte brottsplatsen och deltog på polisens presskonferens ett par timmar efter dådet.

– Det är en plågsam dag i vår stad. Det här är ett terrordåd, ett fegt terrordåd. Men vi är motståndskraftiga och kommer inte att låta oss avskräckas, säger de Blasio.

Han manar New York-borna till lugn.

– Vi har testats tidigare. Vi kommer att svara som vi alltid gör. Jag vill tacka alla vid NYPD och annan räddningspersonal, först och främst den polis som förhindrade att fler kom till skada.

”Internationell symbol för frihet”

Andrew Cuomo beskriver gärningsmannen som en ensamvarg.

– Inget tyder på en större plan. Det här är en ensam individ som ville orsaka terror och skada, säger han.

Cuomo påpekar att det framöver kommer att finnas mer polis och säkerhetspersonal ute på gator, torg och i tunnlar, men att det inte finns något ytterligare hot.

– New York är en internationell symbol för frihet och demokrati. Och vi är stolta över det. Men det gör oss också till en måltavla för alla som är emot de koncepten, säger guvernören.

– Vi kommer att gå framåt starkare än någonsin. Vi kommer inte att förändras.

Enligt borgmästarens pressekreterare Eric Phillips genomförs dagens halloween-parad som planerat. Men med avskärmande lastbilar och stor polisbevakning.

Trump: ”Rubbad person”

President Donald Trump kommenterar dådet på Twitter.

”Ser ut som ytterligare en attack av en väldigt sjuk och rubbad person.”

Trump fortsatte senare i en annan ton:

”Mina tankar, kondoleanser och böner går till offren för terrorattacken i New York City och deras familjer. Gud och ert land är med er!”

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

I have just ordered Homeland Security to step up our already Extreme Vetting Program. Being politically correct is fine, but not for this!
Publisert:

LÄS VIDARE

Emma, 36, vittne till bilattacken i New York: Kaos på gatan

ÄMNEN I ARTIKELN

Misstänkta terrorattacken på Manhattan

New York

Bill de Blasio

Terrorism