Joe Biden: Jag kunde ha klått Clinton – men vågade inte

avSimón Bustamante

NYHETER

Hade Joe Biden ställt upp i demokraternas primärval hade han kunnat klå rivalen Hillary Clinton – det hävdar i alla fall USA:s förre vicepresident i en kommande självbiografi.

Men Biden valde istället att avstå – av rädsla för den smutsiga förtalskampanj som han visste skulle komma som ett brev på posten.

Foto: Carolyn Kaster / AP TT NYHETSBYR N

Ett år efter Hillary Clintons nederlag mot Donald Trump är Joe Biden enligt tidningen Telegraph fortfarande något av en favorit hos demokraterna.

Många av de ska också dela Bidens övertygelse om att han skulle ha gjort bättre ifrån sig än Clinton i de delstater som hjälpte Trump vinna nycklarna till Vita huset.

I kommande självbiografin ”Promise Me Dad”, vars utkast Telegraph tagit del av, skriver USA:s förre vicepresident att han hade kunnat klå rivalen Hillary Clinton om att bli demokraternas presidentkandidat – men att han avstod av rädsla för en smutsig förtalskampanj från hennes supportrar.

Clinton: ”Kan spåra ur”

Under ett möte med Hillary Clinton i februari 2015, när hon var mitt uppe i planeringen av sin presidentvalskampanj, ska Joe Biden ha gjort klart för rivalen att han inte tänkte köra någon negativ kampanj mot henne om han ställde upp i primärvalet.

”Hon sa att hon inte heller tänkte göra det”, berättar Biden i boken – och skriver att Clinton samtidigt passade på att lägga till en brasklapp:

”Även om några av våra supportrar nog kan spåra ur, så kommer det i alla fall inte vara jag.”

Senare samma år fick Joe Biden uppmaningar från flera håll om att ställa upp i demokraternas primärval, men ska enligt självbiografin ha fått onda aningar om att ”oppositionen redan hade påbörjat sina efterforskningar mot mig” – utan att vidareutveckla i boken vilka ”oppositionen” ska ha varit.

Familjen backade Biden

Men enligt förre vicepresidenten ska negativa historier om hans tidigare politiska ställningstaganden börjat dyka upp i media kort efteråt.

”De som backade Clinton skickade också signaler om att de inte tänkte stanna vid bara röstningsprotokoll och politiska program ifall jag ställde upp”, skriver han.

Joe Biden beskriver kampanjerna mot honom som ”dystra, småsinta och personliga” – och skriver att även hans familj trodde att han skulle vara ”bättre rustad att avsluta det jobb som Barack och jag hade påbörjat”.

ARTIKELN HANDLAR OM