Iran-avtalet

Uppgifter: Trump river inte upp Iranavtalet – föreslår sanktioner

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Donald Trump kommer under dagen att hålla tal om kärnenergiavtalet med Iran.

Enligt New York Times kommer han att kritisera det – men inte riva upp USA:s engagemang i avtalet i sin helhet.

Istället kommer han att överlåta åt kongressen att besluta om nya sanktioner – något som i förlängningen kan innebära att Iran lämnar avtalet.

Kärnenergiavtalet med Iran, som slöts 2015 mellan landet och FN:s fem permanenta medlemmar inklusive Tyskland, går i korthet ut på att landet minskar sin anrikning av uran och inte utvecklar kärnvapen, mot upphävda sanktioner.

Det har kritiserats hårt av USA:s president Donald Trump, som också tidigare i år beslutade om nya sanktioner mot landet, något som fick Irans ledning att slå bakut.

Riskfylld mellanväg

Nu, senast den 15 oktober, är det dags för USA att återigen certifiera avtalet, något som görs var 90:e dag, enligt den överenskommelse som USA har ingått.

Inför detta datum har tongångarna från Vita huset varit att Trump kan komma att vägra certifiera avtalet, till skillnad från tidigare gånger.

Men nu skriver New York Times att Trump kommer att välja något av en mellanväg – som förvisso kan vara riskfylld.

Presidenten kommer istället i sitt tal under dagen att förkasta avtalet i skarpa ordalag, men han kommer däremot inte att riva upp det, eller ens kräva att det skrivs om.

Pressar Iran

Trumpregeringen har, enligt tidningen, gjort tydligt att man vill lämna själva avtalet intakt, men överlåta åt kongressen att införa nya sanktioner mot Iran, precis som man gjorde i somras.

En av de punkter som kongressen kan komma att fokusera sanktionerna på är de missiluppskjutningar som landet ägnat sig åt.

Just de ballistiska missiluppskjutningarna var något som USA:s regering fokuserade på i juli, när de senaste sanktionerna infördes:

– Vi kommer att fortsätta att aggressivt rikta in oss på Irans skadliga aktivitet, inklusive deras fortsatta statliga stöd till terrorism, dess ballistiska missilprogram, och landets missbruk mot mänskliga rättigheter, sa handelsministern Steven Mnuchin, då.

Draget från Trump kan tolkas som ett sätt att pressa Iran att själva lämna avtalet, något man hotade med redan efter sommarens sanktioner.

Enligt ett pressmeddelande från Vita huset kommer Trump att, med sin nya strategi att ”neutralisera regeringen i Irans destabiliserande makt och begränsa dess aggression, särskilt dess stöd till terrorism och militanter”.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Rouhani hotar med att avsluta Iranavtal

ÄMNEN I ARTIKELN

Iran-avtalet

Iran

Donald Trump

USA

Kärnvapen